Gündem

Deprem için 4 kenti tek tek saydı

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin aktif fay haritası üzerine önemli açıklamalarda bulunarak yeni uyarılarda bulundu. Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri tek tek sayarak dikkat çekti.

Deprem için 4 kenti tek tek saydı
27-07-2024 14:18
SİVAS

HABER MERKEZİ

Türkiye'deki en aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu belirten Okan Tüysüz, özellikle Marmara Bölgesi'ne dikkat çekti. Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli olarak sıraladı.

okan-q3gm-cover.webp

UZMANLARDAN PEŞ PEŞE UYARILAR GELMEYE BAŞLADI

Türkiye'nin aktif fay hatları konusunda deprem bilimcilerden neredeyse her gün açıklamalar geliyor. Son zamanlarda Marmara ve Çanakkale depremlerinin ardından bu uyarılar artış gösterdi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, büyük Marmara depremi ve son dönemde fay hatlarında yapılan kazı çalışmaları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

TGRT'ye konuşan Tüysüz, "Fay hatları neden kazılıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Depremlerin büyüklüklerini bilmek çok önemli. Geçmişi biliyorsak geleceği tahmin etme olasılığımız artıyor. Gelecekte bir deprem olur mu? Bu soruya, o fayda geçmişte nerede, ne zaman, hangi büyüklükte deprem olduğunu bilerek yanıt verebiliriz. Kesin bir tahmin olmasa da öngörüde bulunabiliriz."

1454f3d5b3584885867735661be5c1c1.jpg

“YAŞANAN DEPREMLER SÜRPRİZ DEĞİL”

Kahramanmaraş bölgesindeki depremler hakkında da konuşan Tüysüz, bu büyüklükte bir depremin yıllardır beklendiğini ve yaşanan depremlerin sürpriz olmadığını ifade etti.

“BÜYÜK DEPREM YAKLAŞIYOR”

Marmara depremi konusunda uyarılarda bulunan Tüysüz, "Marmara'da büyük bir depremin yaklaştığını belirtiyoruz. Bunu Kuzey Fay Hattı'nın geçmişine bakarak belirliyoruz. Bu fay hattının ne sıklıkta ve hangi şiddetlerde deprem ürettiğini incelemek gerekiyor. Deprem haritasını netleştirmeye çalışıyoruz, ancak yer küre sürekli hareket halinde olduğu için kesin tarih vermek imkansız. Tahminler doğrultusunda kesinlikle tedbirler alınmalı" dedi.

Prof. Dr. Tüysüz, Türkiye'deki en aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu vurguladı ve en yıkıcı depremlerin Marmara Bölgesi'nde meydana geldiğini belirtti. Marmara'daki depremlerin yıkıcı olmasının nedenini ise bölgedeki yoğun nüfusa bağladı.

4 İLİ TEK TEK SAYIP UYARDI

Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri ise İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli olarak sıraladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER