Haber Merkezi
Moriwaki, Esenyurt'ta düzenlenen deprem panelinde, ülkenin deprem riski ve mevcut durumu hakkında sunum yaptı. Türkiye'de alınan önlemlerin artırılması gerektiğini belirten Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın batı kolu olarak Adana'dan Kıbrıs’a doğru uzanan fay hattının yakında kırılabileceğini ifade etti.
Deniz tabanında da deprem riski bulunduğunu belirten Moriwaki, “Türkiye’de tsunami riski düşük olsa da denizde deprem olması durumunda bu risk ortaya çıkabilir” dedi.
“İSTANBUL’DA DA BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR”
Moriwaki, Türkiye’de yaşanan büyük depremlerin sıklığına değinerek, “Erzincan'da 1939'da başlayan deprem dizisi, 1990'lara kadar birçok büyük depremle devam etti. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca da büyük depremler yaşandı. İstanbul’da 1509 ve 1760 yıllarında meydana gelen büyük depremler, bu bölgedeki deprem döngüsünün her 100-150 yılda bir büyük enerji birikimiyle gerçekleştiğini gösteriyor. Dolayısıyla İstanbul’da da büyük bir depremin yaklaşmakta olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
23 İL İÇİN UYARMIŞTI
Moriwaki, daha önce de 32 ili deprem riskine karşı şöyle uyarmıştı: Doğu Anadolu fay hattı uzun süredir biriktirdiği enerjiyi boşaltmaya başladığından, batıdaki fay hatları tetikleniyor. Batı'da bulunan fay hatlarının harekete geçmesi ve Kıbrıs'a doğru ilerlemesi Adana'da yaşanan depremin sebebi olarak değerlendirebiliriz. Kıbrıs'a giden fay hattının tetiklenmesi Akdeniz bölgesinde depremleri arttıracaktır.
Fay hatlarının domino taşı gibi olduğuna dikkat çeken Moriwaki “Kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hatlarından biridir. Bu yüzden, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’te yaşayan vatandaşlar ekstra önlemler alması gerekir” demişti.
Editor : Haber Merkezi