Çetin POLAT/
Kış ayında özellikle kadınlarda yaşanan depresyon sayısının artması üzerine açıklama yapan Medicana Sivas Hastanesi Psikolog Begüm Özkaya, güneş önerisinde bulundu. Kış depresyonuna yakalanan insanlarda yaşanabilecek olumsuzlukları sıralayan Özkaya, ?Depresyon yaşayan insanın yaşam isteğinin azaldığı, hüzünlü, karamsar hissettiği, geleceğe dair bir belirsizlik düşüncelerinin olduğu, yaşanmışlıklar ve ilgili pişmanlıklar ve suçluluk hissettiği, rutin hayatında, uykuda, iştah da ve cinsel hayatta bozulmalarının görüldüğü bir duygu durum bozukluğudur? dedi.
TEDAVİSİ VAR
Depresyonun sık karşılaşılabilen fakat tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu da vurgulayan Özkaya, doğal güneşin yanı sıra egzersiz ve beslenme konusunda dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
"Mevsimsel depresyonda bir depresyon türdür. Kış aylarının sonlarını yaşadığımız şu günlerde sıcaklık değişiklikleri, mevsimsel farklılıklar her alanda olduğu gibi, ruhsal sağlığımızı da etkilemektedir. Mevsimsel değişikliklerle eş zamanlı olarak duygu durum da değişiklikler olur. Her yıl aynı zamanda başlar ve biter. Çoğunlukla kış depresyonu sonbaharın sonu ya da kış aylarının ilk başlarında başlar ve bahar veya yazın güneşli günlerine kadar devam eder. Yaş konusunda bir kriter olmamasıyla birlikte 20´li ve 30´lu yaşlar arası sıklık göstermektedir. Hem kadınlarda hem erkeklerde mevsimsel depresyon yaşanıyor, kadınlarda görülme olasılığı biraz daha yüksektir. Enerjisi yoksunluğu, sabahları güç uyanma, isteksizlik, genel keyifsizlik, gün içinde aşırı uykulu olma, konsantrasyon güçlüğü, performans düşüklüğü gibi depresyona özgü durumlar yaşanıyor. Sıklıkla karbonhidratlı besinler tercih edildiği için kilo alınıyor. Atlatmak için öncelikle mevsimsel depresyon kabul edilmesi gerekiyor. Kış boyunca gündüz saatleri süresince olabildiğince doğal güneş ışığından fazla yararlanılması gerekiyor. Ev ve iş ortamında doğal güneş ışığı veren ampulleri tercih edilmelidir. Düzenli yemek yemek, sıvı gıdalar bol bol tüketilmelidir. D vitamini açısından balık haftada en az iki kere tüketilmelidir. Dışarı çıkıp, yürüyüş yapmaya özen göstermek gerekir. Gerektiğinde ise profesyonel destek almanızda fayda vardır."
Editor : Haberpanelim