Gündem

Ders kitapları artık daha güçlü

Ders kitapları artık daha güçlü

Ders kitapları artık daha güçlü
12-10-2022 07:00

Uğur YİĞİT

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca oluşturulan dijital platform üzerinde taslak ders kitabı ve eğitim aracı incelemelerinde görevlendirilecek alan eğitimcileri/uzmanları, dil inceleme uzmanları, tasarım inceleme uzmanları ve çoklu tasarım inceleme uzmanlarına yönelik aralarında Sivas'ın da bulunduğu 37 ilde planlanan; "Taslak Ders Kitabı ve Eğitim Aracı İnceleme Semineri" başladı.

Sivas etabı Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen seminer programına; MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal, Millî Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, Şube Müdürü Resul Çatal, bakanlık eğitim uzmanları ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına ait kitap inceleme veri tabanı sistemine kayıt yaptıran 175 öğretmen katıldı.

Seminer programının açış konuşmasını Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığının eğitimle ilgili tüm süreçleri sahadan gelen görüş ve önerilere göre şekillendirdiğine dikkat çekerek bu alanda önemli çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Aslan, ders kitaplarının hazırlanması ve kontrol süreçlerinin de öğretmenler tarafından yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Aslan, bu süreçte görev alacak olan öğretmenlerin çok değerli ve hassas bir misyonu üsteneceklerini belirtti.

Aslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Hepimizin meslek hayatımız boyunca ders kitaplarının farklı gerekçelerle yetersiz olduğu yönünde serzenişlerimiz oldu. Bakanlığımız bu konuda önemli bir adım atarak ders kitaplarının öğretmenler tarafından yazılmasına karar verdi. Gerçekten önemli bir dönüşüm başladı. Bakanımız Sayın Mahmut Özer'in göreve başlaması ile birlikte gerçekten eğitim politikalarının şekillenmesi anlamında sahayı dinleyen sahaya bakan, sahadan alınan dönütlere göre de eğitimi yöneten, bu bakış açısıyla yeni düşünceler ve politikalar geliştiren bir yapı oluştu. Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi, Okul Kütüphanelerinin Zenginleştirilmesi Projesi, Geri Dönüşüm Kütüphaneleri, Çevre Dostu 1000 Okul Projesi, okulların fiziki yapılarının iyileştirilmesi, yardımcı kaynaklarının bakanlığımız tarafından verilmesi, matematik seferberliği, mesleki eğitim kanunu gibi birçok değişim ve dönüşüm birlikte geldi. Bunların birçoğu hepimizin konuştuğu sahadan yukarıya giden şeylerdi. Dolayısıyla bu anlamda değerli çalışmalar yapılmaktadır. Sizlerde bu değişim dönüşüm süreci içerisinde bakanlığımızca hazırlanan ders kitaplarının etkinliğini ve yetkinliğini denetleyecek, öğrencilerimizin istifadesine sunulacak tüm ders materyallerinin eksiksiz bir şekilde hazırlanması için önemli bir görevi yerine getireceksiniz." dedi.

Aslan'ın ardından konuşan MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal ise sistemin işleyişine yönelik önemli bilgiler aktardı. Bakanlık tarafından oluşturulan sistem üzerinden görevlendirilecek olan eğitimci ve uzmanların kitap ile ilgili tüm inceleme, değerlendirme, görüş, öneri ve paylaşımlarını yine bu sistem üzerinden büyük bir titizlik ve gizlilik içerisinde yürüteceklerini belirten Canbal, eğitime katılan öğretmenlerin bu hususta gereken özen ve hassasiyeti göstermelerini istedi.

Çok önemli, hassas ve sorumluluk gerektiren bir sürecin yürütüleceğine vurgu yaparak, bu konuda değerlendirmelerde bulunan Canbal, ders kitaplarında en ufak bir hataya dahi yer olmadığına dikkat çekerek, önemli paylaşımlarda bulundu.

Canbal, şu ifadeleri kullandı:

"Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı olarak ders kitaplarının hazırlık sürecini büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Sizler de taşın altına elinizi koyarak, bu sürecin iyileştirilmesinin bir parçası olmak isteğinizi bu göreve başvurarak gösterdiniz. Yeni ders kitabı inceleme değerlendirme süreçlerini, ders kitapları ile ilgili yenilikleri sizinle paylaşarak öğrencilerimizin önüne gidecek ders kitaplarının niteliğini artıracağız. Sizler, inşallah yeni ders kitaplarımızın hazırlanmasından incelenmesine kadar olan sürecin önemli bir parçası olacaksınız. 18 milyon öğrencinin evine giden bir ders kitabı, Türkiye'nin yarısına ulaşan bir yayın organıdır aynı zamanda. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı olarak ders kitaplarının incelenmesi sürecinde sizin gözlerinizle görüyor, sizin baktığınız gibi bakıyoruz. On binlerce öğretmenin ayrıntılı bir şekilde incelediği ders kitaplarında hata bulundurma şansımız yok. Devlet tarafından incelenen ders kitaplarının en ufak bir yerinde bilgi hatası ya da herhangi bir hata barındırması söz konusu olamaz. Yeni yönetmeliğimizle birlikte artık bir ders kitabının nasıl olması gerektiğini anlatan kriter setimiz var. Aynı zamanda ders kitabının yapısını değiştiren yeni bir yönetmeliğimiz var. Ders kitaplarımız artık sadece yazılı ve görsel unsurlardan oluşmuyor, güçlü elektronik içeriklerle zenginleştiriliyor. Ünitelerin başında, sonunda, içinde anlamayı kolaylaştırıcı, öğrenmeyi zenginleştirici çeşitli etkinlikleri de artık elektronik olarak öğrencilerimize sunuyoruz. Bu sürecin en önemli parçaları sizlersiniz. Her bir ders kitabının altı panelisti var. Yani bir ders kitabı hazırlanıp bize sunulduktan sonra alan uzmanları, akademisyen ve dil uzmanı ve görsel tasarım uzmanı ve elektronik içerik uzmanımızdan oluşan 6 panelistimiz tarafından inceleniyor. Bu görevin bir devlet ödevi olduğunu bilmemiz ve bu bilinçle ders kitaplarını incelememiz gerekiyor."

Canbal'ın konuşmasının ardından MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı eğitim uzmanları tarafından kitap hazırlama ve inceleme sürecine ilişkin kullanılacak sistemin teknik detayları, yürütecek süreçler, dikkat edilmesi gereken hususlar gibi önemli konularda bilgi paylaşımında bulunuldu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER