Yaşam

"DEVAM EDEN 301 YATIRIMIMIZ VAR"

"DEVAM EDEN 301 YATIRIMIMIZ VAR"

11-10-2018 07:56

İl Genel Meclisi Salonu´nda dün toplanan İl Koordinasyon Kurulu´nun açılışında konuşan Vali Davut Gül, İl genelinde 493 projenin uygulandığını belirterek, ?Devam eden proje sayımız 301, ihalesi aşamasındakilerin sayısı 29´dur. 2018 ödeneğimiz 1.7 milyardır. Yüzde 64 gerçekleşme oldu. Bu rakamlara Hızlı Tren ve MTA projeleri dahil değildir?dedi.

?GEÇİCİ BİR SIKINTI VAR?

Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Vali Gül,  ?Ekonomideki gelişmişliğe baktığımızda bizim dünyada toplam kamu borcu eski para ile yaklaşık 66 katrilyon dolar. Türkiye´nin borcuna baktığımızda yüzde 0,4´e denk geliyor. Yani Amerika´nın borcunun biz yaklaşık olarak yüzde 1´ine sahibiz. Almanya´nın borcunun 70´de 1´ine sahibiz. O açıdan makroekonomik göstergelerde sıkıntı yok ama geçici olarak bir sıkıntı var. Gördüğünüz rakamlar bunu gösteriyor. Sadece şu; Eskiden hak edişler yapıldığında hemen ödeniyordu, şimdi ödemede 30-40 gün gecikme oluyor. Şu an herkes emin olsun başlayan yatırımların tamamı bitecek.? dedi.

Beste KURT

Vali Davut Gül, Sivas´ta 2018 yılı yatırım programı kapsamında 493 projenin bulunduğunu belirterek, ?Devam eden 301 projemiz var. 2018 yılı ödeneğimiz 1.7 milyardır, gerçekleşme oranı yüzde 64 seviyesine ulaştı? dedi.

İl Koordinasyon Kurulu´nun dün Özel İdaredeki İl Genel Meclisi salonunda yapılan 4´ncü dönem toplantısında konuşan Vali Gül, 2018 yılı yatırımlarının büyük bölümünü ulaştırma, eğitim ve tarım sektörünün oluşturduğunu ifade ederek, 87 yatırımın tamamlanarak hizmete açıldığını, ihale aşamasındaki proje sayısının da 29 olduğunu vurguladı.

Sivas´ın 2018 yılı kamu yatırımları ödeneğinin 1.7 milyar lira olduğunu da hatırlatan Vali Gül, 9 ay sonunda yatırımlardaki parasal gerçekleşme oranının yüzde 64´e ulaştığını, yıl sonuna kadar ayrılan ödeneklerin tamamının kullanılmasına çalışıldığını söyledi.

 ?GEÇİCİ SIKINTI VAR?

  Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Vali Gül, Türkiye´de geçici bir sıkıntı yaşandığını vurgulayarak,  ?Ekonomideki gelişmişliğe baktığımızda bizim dünyada toplam kamu borcu eski para ile yaklaşık 66 katrilyon dolar. Türkiye´nin borcuna baktığımızda yüzde 0,4´e denk geliyor. Yani Amerika´nın borcunun biz yaklaşık olarak yüzde 1´ine sahibiz. Almanya´nın borcunun 70´de 1´ine sahibiz. O açıdan makroekonomik göstergelerde sıkıntı yok ama geçici olarak bir sıkıntı var. Gördüğünüz rakamlar bunu gösteriyor. Sadece şu; Eskiden hak edişler yapıldığında hemen ödeniyordu, şimdi ödemede 30-40 gün gecikme oluyor. Şu an herkes emin olsun başlayan yatırımların tamamı bitecek.? dedi.

?İHTİYAÇLAR MUTLAK KARŞILANIR?

Planlanan yatırımların tamamına başlanacağını da söyleyen Vali Gül, ?Ama 3 gün erken olur,3 gün geç olur. Önemli olan bu yatırımların planlanması, programlanması, ihtiyaç olarak kamuoyunun gündemine düşmesi. Bize düşen şu: Kaynakların verimli kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla da eğer bir yatırım ihtiyaç değilse bunun mutlaka yapılması konusunda çok ısrarcı olmamak lazım. İhtiyaçsa mutlaka yapılır?diye konuştu.

?ENFLASYON DİZGİNLENECEK?

Vali Gül, Enflasyonla topyekün mücadele programı ile ilgili açıklamalarda da bulunarak, ?Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ekonomi Bakanlığı bir program hazırlandı. Özetle denildi ki yılbaşına kadar herkes yapabileceklere yüzde 11 indirim yapsınlar denildi. Bu şundan dolayı çok önemli;  İndirim, enflasyon, faiz, tekrar enflasyon bir sarmal gibi. Zam yapıldığında enflasyon ortaya çıkıyor. Enflasyon ortaya çıktığında faizler yükseliyor. Faizler yükseldiğinde maliyet yükseliyor ve bu kısır döngü vatandaşa olumsuz yönde yansıyor. Burada indirim ile başlayacak olan süreçte beklenti şu: Geçici süre ile olsa da indirim yapılınca enflasyon dizginlenecek. Enflasyon dizginlenince faizler düşme eğilimine geçecek. Dolayısıyla da yatırımcı kaldığı yerden devam edecek. Bankalar daha çok kredi verme durumunda olacak. Biz de idare olarak her yıl kendi gayrimenkullerimizden enflasyon oranında artış yapıyoruz. Bu sene yüzde 10 daha eksik artış yapacağız. Dolayısıyla da kiracılarımız yüzde 10 avantajlı durumdan yararlanmış olacak.?dedi.

SUNUM YAPTILAR

Belediye Başkanı Sami Aydın, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve yatırımcı kamu kuruluşları müdürlerinin katıldığı Koordinasyon Kurulu toplantısında, yatırımlar ve projelerle ilgili gelişmeler değerlendirildi.

 

 

 

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER