Nurettin ÇUKURYURT/
Özellikle çocuklara her öğünden sonra mutlaka peynir yedirilmesi gerektiğini belirten Medicana Sivas Hastanesi Diş Hekimi Hüseyin Ceylan dün yaptığı basın açıklamasında, peynirin diş çürüklerini önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.
Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin dişleri çürüten bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturduğunu da bildiren Ceylan, ?Asitli içeceklere uzun süre maruz kalma diş minelerinde zayıflamaya neden olur. Bu besinleri tükettikten yaklaşık 40 dakika sonra dişler fırçalanarak bu besinlerin kalıntıları uzaklaştırılmalıdır´´ diye konuştu.
KARBONHİDRAT UYARISI
Diş Hekimi Hüseyin Ceylan, stresin beraberinde getirdiği diş sıkma alışkanlığının diş hastalıklarına neden olabileceğini belirterek, ´´Dişlerde aşınma, yanakta ağrı, uyurken diş gıcırdatma sesi gibi rahatsızlık verici durumlarla karşı karşıya bizleri bırakabilir. Bu durum çözümsüz değildir. Yapılan tedaviler ile zaman içinde bu durumun üstesinden gelinmektedir. Karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan kaçınılması gerekiyor. Abur cubur diye adlandırabileceğimiz karbonhidrat ağırlıklı gıdaları tüketmekten kaçınmalı, çay-kahve-sigara alışkanlıklarımızı minimuma indirmeliyiz. Dişlerin en az günde 2 kez diş hekiminin anlatacağı şekilde fırçalanması hem diş renklenmelerini azaltacaktır hem de diş çürüklerinin oluşumunu önemli ölçüde azaltacaktır? dedi.
?AĞIZ HİJYENİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ?
Düzensiz fırçalamaya bağlı olarak çürüklerin ve diş taşlarının oluşabileceğini belirten Ceylan, diş fırçalamamanın, düzensiz yanlış fırçalamaya bağlı olarak diş taşları ve çürüğe neden olabileceğini kaydetti.
Ceylan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ?Diş fırçalamama, düzensiz yanlış fırçalamaya bağlı olarak diş taşları ve çürükler oluşabilmektedir. Ağız hijyeni konusunda diş hekiminden bilgi almalı ve bu doğrultuda ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ağız ve dişlerine yeterli ilgiyi gösteren hastalarda çürük ve diş taşı oranı önemli ölçüde azalmıştır. Diş taşlarının varlığı diş etlerinde şişme, kanama gibi problemlere yol açar. Dişi ağızda tutan dokular bu durumdan zarar görür. Uzun vadede dişlerin ağızda kalabilmesi ağızdaki diş taşı oluşumunun önlenebilmesiyle ilişkilidir.?
Editor : Haberpanelim