Gündem

Divriği Ulu Cami İçin Yeni Bir Vakıf Kurulacak

Uzun yıllar süren restorasyon çalışmaları geçtiğimiz aylarda tamamlanarak ziyaret ve ibadete açılan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın restorasyon firmasından Vakıflar Genel Müdürlüğüne devri önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Öte yandan tarihi yapının yaşatılması adına yeni bir vakıf kurulacak.

Divriği Ulu Cami İçin Yeni Bir Vakıf Kurulacak
18-07-2024 11:42
SİVAS

Hakan KALELİ

2015 yılında başlayan ve 9 yıllık sürecin ardından restorasyon çalışmaları tamamlanan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Mayıs ayının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle bağlandığı programda ziyarete ve ibadete açılmıştı.

Ancak Darüşşifa kısmında eksik kalan bazı çalışmaların tamamlanması için restorasyon işlemlerine devam ediliyordu. Tamamlanan o çalışmaların ardından Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın restorasyon firmasından Vakıflar Genel Müdürlüğüne devri gerçekleşecek.

VAKIF KURULACAK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Divriği Ulu Cami’de Genel Müdürlüğümüzce 2015 yılında başlatılmış olan restorasyon çalışması tamamlanarak 6 Mayıs 2024 tarihinde ibadete açılmıştır. İşin geçici kabulünün yapılarak yüklenici firma tarafından idaremize 22/07/2024 tarihinde resmen devri yapılacaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğünden gelen, Geçici Kabul Komisyonu, Yapı Denetim Teşkilat ve Bilim Kurulu Üyeleri yapılan uygulamaların son incelemelerini yaparak uygunluğu noktasında kanaatlerini beyan etmişlerdir. Bundan sonraki işlemlerde Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın fonksiyonu noktasında güvenlik, kullanım ve paylaşım, hizmet görecek birimler oluşturularak, cami fonksiyonuna yönelik kolaylık sağlanması hususu gündeme gelmiş ve Genel Müdürümüzün talimatı ile Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasına ait bir vakıf kurularak yerinde çözüm üretmek amacı ile vakfın varlığını öne çıkarmak suretiyle, doğacak sorunlara hızlı çözüm bulunması amaçlanmıştır. Kurulacak vakıfın, İlçe Kaymakamlığı başkanlığında, ilçenin kurum yöneticileri ve ileri gelen iş adamları ile faaliyette bulunması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

MÜZE OLABİLİR

Karaca, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bilim Kurulu tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından tarihi yapının Darüşşifa kısmının müzeye dönüştürülme ihtimali bulunduğunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER