Gündem

Diyabet Günü’nde Uzmanından Uyarı

Dünyada olduğu gibi görülme oranı Türkiye’de de artış gösteren diyabet hastalığında erken teşhis hayati önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, diyabet riskinin ve yapılması gerekenlerin bilinmesinin, diyabeti önleme, erken tanı ve zamanında tedavi için önemli olduğunu bildirdi.

Diyabet Günü’nde Uzmanından Uyarı
14-11-2023 12:36
SİVAS

Neslihan Koç

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, “Bugün günlerden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü! Peki siz diyabetin ne kadar farkındasınız? Diyabet ya da daha sık bilinen ismiyle “şeker hastalığı” genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanan sık görülen bir sağlık problemidir. Dünya çapında görülme oranı günden güne artmaktadır.  Tip 1 ve Tip 2 diyabet olmak üzere iki türü vardır. Tip 2 diyabet toplumda daha yaygındır ve diyabet teşhisi konan yetişkinlerin yaklaşık %90’ını tip 2 diyabetli bireyler oluşturmaktadır. Dünya çapında en hızlı büyüyen hastalıklardan biri olarak kabul edilir ve ciddi bir halk sağlığı sorununu temsil eder. Ben de bu haftaki yazımda tip 2 diyabet üzerinde durmak istiyorum. İnsülin, glikozun kandan hücrelere geçişini düzenleyen en önemli hormondur. İnsülin yetersizliği oluşması ya da insüline karşı hassasiyetinin azalması, tip 2 diyabetin oluşmasında önemli iki etmendir’ ‘dedi.

HER 3 KİŞİDEN 1’İ HASTALIĞIN FARKINDA DEĞİL

Uzman Dr. Öztürk, “İnsülin tedavisini insanlığa kazandıran Frederick Banting'in doğum günü olan 14 Kasım, bütün dünyada diyabet günü olarak kabul edilmekte ve 14 Kasım haftasında birçok etkinlik yapılmaktadır. Her 3 kişiden 1’i hastalığın farkında değil, sizde bunlardan biri olabilirsiniz bu nedenle yarın değil bugün kan şekerinizi kontrol ettirin’’ ifadelerini kullandı.

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

Amerikan Diyabet Birliği’nde yayınlanan rehberde tip 2 diyabetin önlenmesinde ve oluşumundan sonra hastalığın seyrinde oldukça önemli rol oynadığını belirten Öztürk, “Tedavinin başı yaşam tarzı değişikliğidir. Beslenme tedavisi, fiziksel aktivite ve orta düzeydeki ağırlık kaybı diyabet riski olan bireylerde diyabet gelişimini geciktirmekte ve hatta önlemektedir. Yapılan bir çalışmada yaşam tarzı müdahalesi yapılan bireylerde kan basınçları,  kan lipitleri, insülin düzeylerinde azalma ve insülin yanıtında iyileşme gözlenmiştir’ ’dedi.

DİYET VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Metformin kullanımının azaldığını belirten Uzman Dr. Betül Öztürk, “Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve fiziksel aktivitenin arttırılması,  diyabetin önlenmesinde tip 2 diyabet için kullanılan bir ilaç olan metformin grubu ilaçların tek başına kullanımı kadar etkili olabilir. Bir araştırmada, diyet ve fiziksel aktivite birlikte diyabet riskini %57, metformin kullanımının ise yalnızca %34 oranında azalttığı bildirilmiştir’’ diye konuştu.

HAREKET ÇOK ÖNEMLİ

Uzman Dr. Öztürk, “Fiziksel aktivitedeki artış insüline direncini azaltabilir. Orta şiddette düzenli yapılan egzersiz, hareketsiz yaşam tarzı olan bireylere göre, tip 2 diyabet gelişme riskini yaklaşık  %30 oranında azaltmaktadır.  Hafif şiddette egzersiz ile başlanmalı, orta şiddete doğru yavaş yavaş artırılmalıdır. Haftada ortalama 3 gün tercihen yürüyüş gibi orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapılması önerilir’’ ifadelerini kullandı.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER