Sağlık

Diyetisyen Demirgil: Vegan Beslenme Ekosisteme Faydalı

Sivas’ta özel bir klinikte danışanlarına hizmete veren Diyetisyen Hilal Demirgil, son dönemde sıkça gündemde olan vegan Beslenme ile ilgili bilgiler verdi. Vegan beslenmenin ekosisteme faydalı olduğunu söyleyen Demirgil, “Dünya yaşına baktığımız zaman bir kilogram et için 50 kilogram karbondioksit salımı gerçekleştirilir. Vegan beslenme aslında dünyamızın yaşını geriye atmış olur” dedi.

11-07-2023 11:48
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

Son dönemde tartışmalarıyla gündemi sıkça meşgul eden vegan beslenme tarzıyla ilgili bilgi veren Diyetisyen Hilal Demirgil, vegan beslenme tarzının endüstrinin bir parçası olduğu düşüncesinin tersine ekosistemi dengede tuttuğunu belirtti.  Bu beslenme tarzını kullanan insanları  B12 eksikliği, demir eksikliği nedeniyle  takviye gıdalar alabileceğini aktaran Demirgil, bu yönüyle bir parça da olsa endüstriye hizmet edilmiş olacağını ifade etti.

Vegan beslenmenin dünya yaşını geriye attığına dair iddia da bulunan Diyetisyen Demirgil, “Endüstrinin vegan beslenme üzerinde bazı etkileri vardır. Bunlardan bir tanesi fosil yakıtların en az kullanıldığı, hayvansal üretimin olmayacağı düşünülerek ekosistemi de dengeli bir şekilde ilerletebileceğimiz bir durumdur. Dünya yaşına baktığımız zaman bir kilogram et için 50 kilogram karbondioksit salımı gerçekleştirilir. Vegan beslenme aslında dünyamızın yaşını geriye atmış olur. Bu yüzden ekosistem için gerekli olan bir durumdur. Vegan beslenenler B12 eksikliği, demir eksikliği yaşayabilirler. Bu eksiklikleri de takviye gıdalarla alabilirler. Endüstriye de bu anlamda bir katkısı var olur” diye konuştu.

HAYVANSAL PROTEİNLER KANSERE YOL AÇABİLİR

 Vegan beslenenler B12 eksikliğinden dolayı hafıza kaybı, halsizlik, ruh dengesizlikleri yaşayabileceklerini de ekleyen Hilal Demirgil, “Bu yaşanan olumsuzlukları 1 aylık kullanılan takviye gıdalarla tamamladıkları için sağlığa etkisi çok daha olumlu olur. Çünkü hayvansal proteinleri yüksek oranda tükettiğimiz zaman kişilerin, kanser, diyabet, kalp ve kronik diğer hastalıklar gibi hastalıklara karşı karşıya kalırız.  Bitkisel olan proteinleri yüzde 30 kadar vücudumuzda tutabiliyoruz, hayvansal olan proteinleri ise yüzde 70 kadar vücudumuzda tutabiliriz. Vegan beslenenler yüzde 30 kadar protein aldığı için eksiklik yaşamazlar. Ama sosyal ve psikolojik anlamda ek tüketim ihtiyaçları olduğu zaman yapay etler kullanılarak sosyal hayatlarına kendilerini adapte edebilirler.  Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) vegan beslenme ile ilgili açıklaması da sağlığı negatif yönde etkilemediği şeklindedir. Biz diyetisyenlere göre de vegan beslenme etik ve sağlıklı bir davranıştır” ifadelerine yer verdi. 

SivasEkspres

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER