Yaşam

"DÜRÜSTLÜK DOLABI" MEYVELERİNİ VERDİ

"DÜRÜSTLÜK DOLABI" MEYVELERİNİ VERDİ

27-10-2017 07:35
Sivas´ın Ulaş ilçesinde önceki yıllarda okullarının bitişiğindeki evlerin bahçelerindeki elma ağaçlarında neredeyse meyve bırakmayan öğrenciler, okulda "dürüstlük dolabı" uygulamasının başlatılmasının ardından bir elmayı dahi dalından koparmadı.

Ulaş Vali Lütfi Tuncel Ortaokulu´nda, okul yönetiminin çabalarıyla değerler eğitimi dersi kapsamında öğrencilere doğru davranışı öğretmek amacıyla yaklaşık 3 yıl önce "dürüstlük dolabı" uygulaması başlatıldı. Uygulamayla, bisküvi, çikolata, su, meyve suyu, kek, gofret gibi ürünlerin ve para kutusunun herkesin ulaşabileceği şekilde açıkta olduğu bir dolap oluşturuldu. 

Dolaptan istediği gıda ürününü alan öğrenciler, açıkta duran karton kutuya paralarını bırakıp gerekirse para üstünü alarak alışverişlerini tamamladı. Öğrencilerin kısa sürede uygulamayı benimsemesiyle kasa açık değil, fazla verdi. 

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından takdir belgesiyle ödüllendirilen, çok sayıda okulda örnek alınan uygulamanın öğrenciler üzerindeki olumlu etkileri de aradan geçen yıllarda devam etti.

Önceki yıllarda okulun bitişiğindeki evlerin bahçelerindeki elma ağaçlarında neredeyse meyve bırakmayan öğrenciler, uygulamanın başlamasının ardından bir elmayı dahi dalından koparmadı. 

Öğrencilerin bu davranışı üzerine, aralarında 85 yaşındaki Cemile Ünsal´ın da bulunduğu mahalle sakinleri, ağaçlardaki elmaları toplayarak okula getirmeye başladı.

Her gün poşetler içinde getirilen kilolarca elmayı öğrencilere dağıtan okul idarecileri, kalan elmaları ise "dürüstlük dolabı"nın yanına koyarak, okula gelen misafirlere ikram ediyor. 

Okulun müdürü Ramazan Baker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "dürüstlük dolabı" uygulamasını 3 yıldır başarılı şekilde yürüttüklerini söyledi.

- "Gerçek anlamda ilk meyveleri" 

Uygulamanın çok faydasını gördüklerini dile getiren Baker, şöyle konuştu:

"En son gördüğümüz faydaları ise velilerimiz ve okulumuzun bulunduğu mahallenin sakinleri, okulumuza poşetler dolusu elmalar getiriyor. Bunları çocuklara dağıtmamızı istiyorlar. Biz de sebebini sorduğumuzda, ´Daha önce öğrenciler bahçemizdeki elmaları koparıyordu, ağaçların dallarını kırıyordu, bazıları yere düşüyor, kolunu bacağını burkuyordu ama son zamanlarda öğrenciler bahçelere girmiyor, ağaçlara zarar vermiyor. Biz de bunun karşılığı olarak çocukların nefsi çekmesin diye onların göz hakkını getirip okula bırakıyoruz. Siz de bunu çocuklara dağıtın.´ diyorlar. Bu da bizi çok sevindiriyor."

Baker, fen ve matematik anlatırken hiç ölmeyen ve ölmesini istemedikleri değerleri de öğrencilere aktardıklarını belirtti. 

Uygulamanın eğitimde yenilikçilik ödülü aldığında ve Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından takdir belgesiyle ödüllendirildiğinde meyvelerini verdiğini anımsatan Baker, "Dürüstlük dolabımız gerçek anlamda ilk meyvelerini vermeye başladı. Mahallelimizden ve velimizden gelen elmaları artık koyacak yer bile bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Bizi taşlıyorlardı"

Okulun bitişiğindeki ev sahiplerinden 85 yaşındaki Cemile Ünsal da önceki yıllarda çocukların duvarlardan atlayarak bahçesine girdiğini, ağaçlardaki elmaları topladığını söyledi.

Çocuklara yapmamalarını söylediğinde ağacın dallarını kırdıklarını ve bahçeye çöp attıklarını anlatan Ünsal, "Önceki yıllarda elma bırakmıyorlardı. ´Yapmayın´ dedik mi dalı kırıp, bizi taşlıyorlardı, çöpleri bahçenin içine atıyorlardı. Şimdi çocuklar çok temiz, çok terbiyeli, bir elma dahi koparmıyor, bahçeye pislik de atmıyorlar." diye konuştu.

Ünsal, okulun müdürü Ramazan Baker´den çok memnun olduklarını, onun başlattığı "dürüstlük dolabı" projesinden sonra çocukların değiştiğini dile getirdi.

Çocuklar bu sene ağaçtan elma almayınca onları ödüllendirmek için meyveleri toplayıp okula götürdüğünü belirten Ünsal, "Çocuklar çok sevindi, Afiyet olsun, helal olsun." dedi.

 

Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER