Ekonomi

Ekonomi Heyetine SORUNLARI ANLATTIK

Ekonomi Heyetine SORUNLARI ANLATTIK

Ekonomi Heyetine SORUNLARI ANLATTIK
27-11-2017 07:59

YILDIRIM : SİVAS CAZİBE

KAPSAMINA ALINSIN

TSO Başkanı Osman Yıldırım, Sivas´ın 4.bölgede olduğunu hatırlatarak, ?Komşu bazı illerimiz gibi Sivas´ın Cazibe Merkezleri arasına alınmasını istiyoruz. Bu olmazsa, hiç değilse 2.OSB´miz veya demiryolu yatırımlarımız bu kapsama dahil edilmesini talep ediyoruz? dedi.

SÖNMEZ: SİVAS´I YAKINDAN

TAKİP EDECEĞİZ

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı hemşehrimiz Tarık Sönmez, Destek ve Teşviklerden Sivas´taki sanayicilerin daha iyi şekilde yararlanması için gerekeni yapacaklarını belirterek ?Sivas´ı yakından takip edeceğiz, tüm talepleri değerlendireceğiz, yeterli proje geliştirin. TÜDEMSAŞ, demiryolu yatırımları ve Mobilya sektörü için yeni bir destek üzerinde çalışıyoruz. TSO´da Bakanlığımızın eğittiği 2 temsilcimiz var, bize ulaşmakta artık sorun yaşanmayacak? dedi.

SİVAS YÜZDE 1´LERDE

Ekonomi Bakanlığı´nın Sivas´a verdiği ihracat desteğinin 2014´te 444 bin, 2015´te 540 bin, 2016´da 931 bin, 2017 yılında da 417 bin lira olduğunu açıklayan Müsteşar Yardımcısı Sönmez ?Bu Türkiye ortalamasının sadece yüzde 1´ini oluşturuyor. Çok gerilerde. Proje üretin getirin, destekleyelim? dedi.

HAYDAR ALDIKAÇTI

Şehrimize gelen ve OSB´deki sanayi kuruluşlarında incelemelerde bulunarak işadamları ile bire-bir görüşen ve üretenlerin son durumu, destekler ve teşviklerle ilgili karşılaşılan sıkıntıları yerinde gören hemşehrimiz Tarık Sönmez başkanlığındaki Ekonomi Heyeti, TSO´da yapılan toplantıda da sorunlarını dinledi, çözüm önerilerinde bulundu. Hemşehrimiz Sönmez, Sivas´ı yakından takip edeceklerini belirterek, kapılarının her zaman açık olduğunu vurguladı.

                TSO´da önceki gün yapılan toplantıya Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Milletvekili Hilmi Bilgin, Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, TSO Başkanı Osman Yıldırım ile sanayici ve işadamları katıldı.

?GEREĞİNİ YAPACAĞIZ?

Bakanlık olarak sorunların yerinde tesbiti için başlattıkları yeni çalışma kapsamında, Ekonomi Bakanlığı heyeti olarak Sivas´a geldiklerini ve Organize Sanayi Bölgesi´nde üretim yapan fabrikalarda incelemelerde bulunduklarını söyleyen Müsteşar Yardımcısı hemşehrimiz Tarık Sönmez, tüm talepleri değerlendireceklerini ve Sivas´taki bu sorunların çözümü için gerekenin yapılacağını ifade etti.

DESTEKLERİ ANLATTI

Ekonomi Bakanlığının İmalat ve üretime yönelik bir çok desteği bulunduğunu söyleyen Sönmez, ihracat yapanları desteklediklerini, bir ürünü bir ülkeye satana daha çok destek olduklarını söyledi. Sivas´ta madenciliğe sağladıkları desteklerin devam edeceğini, TÜDEMSAŞ, Demiryolu yatırımları ve Mobilya gurubuna da destek verilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak ?Üretim yapan firmalarımıza çeşitli desteklerimiz var. Pazarlama, tanıtım, markalaşma, tasarımlarını destekliyoruz. Uluslararası ticarette yer alabilmeleri için e-ticaret sitelerine üyelik giderlerinin yüzde 80´ini karşılıyoruz. Pazara giriş, yurt dışı fuarlara katılmaya da destek var.?dedi.

1 FİRMAYA MARKA DESTEĞİ

Markalaşmanın önemine de değinen Müsteşar Yardımcısı Sönmez, Sivas´ta sadece Gökler A.Ş.´nin Nitrocore markasının bu destekten faydalandığını açıkladı, ?Bu sayı artmalı, bu yönde projeler üretilmeli, biz desteğe hazırız? dedi.

HİZMET SEKTÖRÜNE DESTEK

İhracatçılara vize muafiyeti getiren Yeşil pasaport desteği sağladıklarını, hizmet sektöründe de eğitim, sağlık turizmi, dizi filim ve hastanelere de destek verdiklerini bildiren Tarık Sönmez, firmaların lojistik giderlerini de katkı sağladıklarını açıkladı.

İHRACAT-İTHALAT DURUMU

2016 yılında 621 bin nüfusu olan Sivas´ta işsizliğin yüzde 10 düzeyinde olduğunu da belirten Sönmez,  geçen yıl 76 ülkeye 80 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, 38 ülkeden yapılan ithalat rakımının da 69 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, ?2017 yılının 9 aylık ihracatı 70, ithalatı da 45 milyon dolar olmuştur. Sivas ihracatta 2016 yılında, Türkiye sıralamasında 53.sırada yer aldı.? dedi.

SİVAS YÜZDE 1´LERDE

Ekonomi Bakanlığı´nın Sivas´a verdiği ihracat desteğinin 2014´te 444 bin, 2015´te 540 bin, 2016´da 931 bin, 2017 yılında da 417 bin lira olduğunu açıklayan Müsteşar Yardımcısı Sönmez ?Bu Türkiye ortalamasının sadece yüzde 1´ini oluşturuyor. Çok gerilerde. Proje üretin getirin, destekleyelim? dedi.

                SORUNLARI ANLATTILAR

                Ekonomi heyetinin toplantısına katılan işadamlarından Murat Kaya ?Sivas neden Cazibe Merkezi olmadı?, Kürşat Erbaş,?Süre kısalığından neden ihracatçı sayılmıyoruz, Yahya Köse, ?Desteklere ulaşmakta zorlanıyoruz?,  Cemal Er  ?Eximbank kredileri neden kapatıldı?,  Adnan Koç ise ?Yurtiçi fuar destekleri neden çok az? diye soru yönelttiler.

                CEVAP VERDİ

                Müsteşar Yardımcısı Sönmez, Sivas´ın cazibe merkezlerine eski sosyo-ekonomik verileri nedeniyle giremediğini belirterek ?Haklısınız ama bakanlığımızı aşıyor?dedi, diğer konuları da takip edeceklerini vurguladı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER