Ekonomi

En Düşük Emekli Maaşı İçin 2 Formül Masada!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerini ilgilendiren ek zam haberleri gündemde önemli bir yer tutarken SSK emeklileri için aylıkların enflasyon ve refah payı ile birlikte ödenmesi planlanan tarihler 17-26 Ocak arasında, Bağ-Kur emeklileri için ise 25-28 Ocak tarihleri arasında ödeneceği tahmin ediliyor. Masadaki 2 formül ne? İşte detaylar…

En Düşük Emekli Maaşı İçin 2 Formül Masada!
07-01-2024 14:04
SİVAS

Haber Merkezi

Önceki yılın enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte, memur ve memur emeklilerinin maaş artış oranı yüzde 49,25, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık artış oranı ise yüzde 37,57 olarak belirlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik refah payı verilmesi amacıyla alternatif bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Sabah'ta yer alan habere göre, Ekonomi yönetimi, bütçe olanaklarını ve enflasyonla mücadele programını göz önünde bulundurarak emeklilere refah payı sağlanması konusunda bir strateji belirlediği ifade ediliyor.

Bu kapsamda, emekli maaşlarındaki refah payı konusunda yapılacak düzenleme, emeklilerin ekonomik koşullarını iyileştirmeye yönelik önemli bir adım olabilir.

ZAM FARKINDAKİ ARTIŞ

Emekliler arasındaki zam farkı, geçmiş yıllarda genellikle 1-2 puan seviyesinde kalmış olsa da, günümüzde Emekli Sandığı emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki fark 11.68 puanlık bir seviyeye yükselmişti.Geçtiğimiz yıl benzer bir formülle tüm emekli kesimlerine yüzde 30 oranında zam yapılmış, en düşük maaşta ise eşitleme ve refah payı uygulanmıştı. Temmuz ayında en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş ve bu rakamın artırılması için yasal düzenlemeler yapılacağı açıklanmıştı. 

Mevcut durumda ise en düşük emekli aylığının 10 bin lirayı aşması bekleniyor.

GÜNDEMDEKİ İKİ FORMÜL

En düşük emekli aylığına yönelik düzenlemeler, Meclis'in 16 Ocak'ta başlayacak olan çalışmalarında ele alınacak.

Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli aylığı üzerinde iki ayrı düzenleme masada bulunmaktadır. Bu düzenlemeler arasında refah payı veya seyyanen zam gibi çeşitli alternatiflerin değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER