Uğur YİĞİT
Endemik birçok türe ev sahipliği yapan merkez ve Hafik ilçesine bağlı Tozanlı Vadisi’ndeki köyler, devlet desteği ile aldığı kovanlarını burada besliyor. Arıcılıkla doğrudan ilgilenen, arıcılık yapan 60 orta ölçekli işletme, proje sahası olan köylerde yaşayan ailelerin büyük bölümünde arıcılık yapıyor. Proje ile köylülerin organik arıcılığa geçişini sağlayan Sivas Valiliği, organik üretimdeki malzeme ihtiyaçlarını da gideriyor.
Bölgede toplam 3 bin adet kovan ve 2 bin 900 kg petek dağıtımı gerçekleştiren Sivas Valiliği, projeyi; Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ile Sivas İl Özel İdaresi tarafından finanse etmişti. Organik arıcılık için gerekli olan sertifikasyon ücretlerini de Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştiren Sivas Valiliği, şu an ise elde edilen organik bal ve arı ürünlerinin sertifikalanması işlemi için çalışma gerçekleştiriyor.
‘Organik Tozanlı Vadisi Balı’ adı altında ürünlerin markalaşmasının devam ettiği süreç sonrası sözleşmeli üretim modeliyle üretilen arı ürünlerinin gerçek değeriyle satılarak arıcıların gelir seviyelerinin artırılması da hedefleniyor.
1 TON BAL ELDE EDİYORUM
Tozanlı Bölgesi’nde arıcılık yapan Ali Yaşar, Sivas ili Hafik ilçesi Olukbaşı köyünde üretimi sürdürdüğünü söyledi. Bölgenin arıcılık açısından önemini vurgulayan Yaşar, “Tozanlı Bölgesi bitki florası açısından çok geniş ve zengin bir bölge. O yüzden bal kalitesi oldukça yüksek. Sivas Valiliğimiz geçen sene bana 100 kovan ve mum çıtası desteğinde bulundu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Gerçekten bu bizim için çok büyük bir katkı. Organik arıcılık yapmak gerçekten zor ancak çok iyi ilerleme kaydedildi. İşimi çok severek yapıyorum. Kara kovan arılığımı da görüyorsunuz kendi sepetlerimi kendim örüyorum. Yaklaşık 300 arı ile çalışıyorum. 1 tona yakın bal alıyorum. Bize vermiş oldukları desteklerden dolayı gerçekten devletimize çok teşekkür ediyorum. Bu katkılardan dolayı işimize daha böyle dört elle sarıldık” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim