Sağlık

Enfeksiyonlara Karşı Aşı Uyarısı

Sivas Numune Hastanesi Geriatri Uzmanı Dr. Ali Ekrem Aydın, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası ile ilgili olarak Erişkin Aşılama hakkında bilgiler verdi.

Enfeksiyonlara Karşı Aşı Uyarısı
29-04-2023 10:19
SİVAS

Haber Merkezi

Erişkinlerde aşılanını önemini vurgulayan Uzm. Dr. Aydın, “Erişkinlerde aşılama, hem bireysel sağlığı korumak hem de toplumsal sağlığı desteklemek açısından son derece önemlidir. Erişkinlerde aşılama, çocuklarda olduğu gibi ciddi enfeksiyonlardan korunma açısından büyük bir etkiye sahiptir. Aşılama, özellikle yaşlılar, hamile kadınlar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve kronik hastalığı olanlar gibi risk altındaki gruplar için hayat kurtarıcı bir önlemdir. Buna rağmen, erişkinlerde aşılama konusundaki farkındalık yeterince yüksek değildir. Bazı erişkinler, çocukluk döneminde aşılandıkları için artık aşıya ihtiyaç duymadıklarını düşünürler. Ancak, çocukluk döneminde aşılanmış olsalar bile, bazı aşıların etkisi zamanla azalabilir ve bu nedenle erişkinlerde bazı aşıların tekrarlanması gerekmektedir. Erişkinlerde aşılanmanın toplumsal sağlık açısından da önemli bir etkisi vardır. Aşılanmış kişiler, enfeksiyonları yayma risklerini azaltarak toplumdaki aşı olmayan kişileri de korurlar. Bu, toplumda enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olur ve toplumun genel sağlığını korur. Erişkinlerin aşılanması hakkında yapılan çalışmalar, erişkinlerde aşılanmanın faydalarının kanıtlandığını göstermektedir. Örnek verecek olursak, dünya üzerinden farklı ülkelerde farklı erişkin hasta gruplarında ve yaşlılarda yapılan çok sayıda bilimsel çalışma erişkinlerde influenza (grip) aşısının hastaneye yatış ve ölüm oranlarını önemli ölçüde azalttığını; pnömokok (zatürre) aşısının, buna bağlı hastaneye yatışların ve ölümlerin azalmasına yardımcı olduğu göstermiştir” dedi.

AŞI HAFTASI FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN BİR FIRSAT

Aşı Haftasının aşılanma konusunda farkındalık oluşturduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ali Ekrem Aydın, “Aşı Haftası, insanların aşılar hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve aşılanma konusunda farkındalık oluşturmaya yardımcı olan bir fırsattır. Bu hafta boyunca, aşılama konusunda doğru bilgi edinmek için sağlık profesyonelleriyle konuşabilir, aşı yaptırma planınızı yapabilir ve aşılama konusunda farkındalık yaratmak için aileniz, arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Ayrıca, aşıların önemi hakkında bilgi sahibi olmak ve doğru bilgi edinmek için güvenilir kaynakları kullanmak önemlidir. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve benzeri resmi kuruluşların web siteleri, aşılar hakkında doğru bilgi edinmek için güvenilir kaynaklar arasındadır. Aşı olmanın sadece bireysel sağlığınızı değil, toplumun sağlığını da koruduğunu unutmayın. Kendinizi ve toplumu korumak için aşı yaptırmayı düşünün ve aşı olmanın önemini aileniz, arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla paylaşın. 65 yaş ve üzeri büyüklerinizin, kronik hastalıkları (diyabet, kronik kalp hastalığı, KOAH, astım gibi) olan yakınlarınızın ve arkadaşlarınızın kendileri için önerilen aşılamaları tamamlamaları için aile hekimine veya kronik hastalıklarını takip etmekte olan hekimlerine başvurmaları için bugün arayın veya bir mesaj atın. Kendinize ve sevdiklerinize bu yatırımı yapın” dedi.

YAŞLILARDA AŞILAMA ÖNEMLİ

Yaşlılarda aşılamanın önemine değinen Uzm. Dr. Ali Ekrem Aydın, “Yaşlılarda aşılama önemlidir çünkü yaşlanma ile bağışıklık sistemi değişik derecelerde zayıflar. Bu da yaşlıların enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız hale gelmelerine neden olabilir. Ayrıca, yaşlıların yaklaşık %90’ında kronik sağlık sorunları vardır. Bu hastalıklar da onları enfeksiyon hastalıklarına karşı daha hassas hale getirir. Aşılama, yaşlıların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve enfeksiyon hastalıklarından korumak için etkili bir yöntemdir. Örneğin, grip aşısı, yaşlılarda grip ve grip komplikasyonlarından kaynaklanan ölüm riskini azaltabilmektedir. Benzer şekilde zatürre ve herpes zoster (zona) gibi diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılar da yaşlılar için önerilmektedir. Bununla birlikte yaşlıların aşılama yanıtı, gençler ve çocuklar kadar güçlü olmayabilir, bu nedenle bazı durumlarda ek dozlar veya farklı aşılar önerilebilir. Ancak yaşlıların aşılanması, genel olarak sağlık durumlarına fayda sağlayarak, yaşam kalitelerini artırarak ve sağlık harcamalarını azaltarak önemli yararlar sağlar” dedi.

Aşıların uygulanması ile ilgili genel bilgiler paylaşan Geriatri Uzmanı Dr. Ali Ekrem Aydın, sözlerini şöyle tamamladı;

“Erişkin aşılamanın önerildiği durumlar şunlardır: 65 ve üzerinde yaşta olmak veya kronik akciğer hastalıkları veya diyabet veya kronik kalp hastalıkları veya kronik karaciğer hastalıkları veya kronik böbrek yetmezliği veya bağışıklığı baskılayıcı (immünsupresif) tedavi alıyor olmak veya çeşitli hastalıkların seyri nedeniyle bağışıklığı baskılanmış olmak (immünsupresyon) veya aspleni (fonksiyonel veya anatomik dalak yokluğu) veya alkolizm veya çeşitli meslek grupları (risk grubundaki kişi veya hastaların bakımı ve tedavisi ile ilgilenenler) veya gebeler veya cezaevinde kalanlar. Erişkin aşılama hakkında kişiye özel bir değerlendirme için geriatri, enfeksiyon hastalıkları, iç hastalıkları ve aile hekimliği polikliniklerine başvurabilirsiniz. Aşıların bir kısmı aile sağlığı merkezinden, bir kısmı da reçete edilerek eczaneden temin edilmektedir. Yaşlılarda ve belirli kronik hastalıklarda grip ve zatürre aşıları SGK tarafından karşılanmaktadır. Tetanoz ve hepatit aşılarını da aile sağlığı merkezleri ücretsiz olarak uygulayabilmektedir.”


Editor : Yunus BUDAKTAŞ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER