Gündem

ESNAF TEŞKİLATLARINDAN İSTİŞARE TOPLANTISI

ESNAF TEŞKİLATLARINDAN İSTİŞARE TOPLANTISI

ESNAF TEŞKİLATLARINDAN İSTİŞARE TOPLANTISI
04-12-2019 01:00

Hayrullah AĞKAŞ

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından ?Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısı´ yapıldı. Toplantıya SESOB bünyesindeki merkez ve ilçelerde bulunan oda başkanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başlayan Başkanlar Kurulu İstişare Toplantısının açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı Beşir Köksal, esnaf ve sanatkârların ekonomik ve toplumsal hayatta vazgeçilmez öneme sahip olduğunu ifade etti.

Piyasada yaşanan talep daralmasının yarattığı iş hacmi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar olduğunu dile getiren Başkan Köksal, vergisini ödeyen, istihdam sağlayan esnafın giderlerini karşılamakta zorlandığını vurguladı.

Esnaf teşkilatı olarak bir aile olduklarını ve oda başkanları ile esnafın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini aktaran Köksal, ?Başkanlar Kurulu olarak bir araya geldik. Esnaf ve tüccarlarımızdan gelen sorunları tartıştık ve bu sorunların çözümü noktasında da görüş alışverişinde bulunduk? dedi.

Başkan Köksal, ?Esnaf ve Sanatkârlarımız daha fazla çalışmasına rağmen 9000 primden emekli olmaktadır. 4B´li sigortalılarının prim ödeme gün sayısının 4A´lı sigortalılarla eşitlenmesi gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları esnafın işini yapmamalıdır. Esnaf devletle rekabet edemez. Esnaf ve sanatkârlarımız KOSGEB desteklerinden daha fazla faydalanmalıdır. Kooperatifler aracılığı esnaflarımız daha fazla desteklenmeli, kredi çeşitliliği artırılmalıdır? diye konuştu.

SESOB Başkanı Köksal, esnafların karşılaştıkları prim ödeme gün sayısı, prim borcu süreleri, prim gün sayısını dolduranlar, çırakların geriye dönük borçlanmaları, mesleki eğitim, finansman, KOSGEB kredileri, perakende ticaretin düzenlenmesi, sicile kayıt ve harçlar, vergiler, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının gelir kaynaklarının aktarılması, gıda ürünlerinin KDV´sinde perakende ayrımının kaldırılması konularında görüşlerini ifade etti.

Esnaf teşkilatı olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren SESOB Başkanı Köksal, esnafın yasal ve yerel sorunlarına da değinerek, çözümü konusunda, girişimlerde bulunduklarını da sözlerine ekledi.

SESOB Başkanı Beşir Köksal, hükümet tarafından esnaflara yapılan yapılandırmalar, mesleki yeterlilik belgeleri, yerli üretim logosu, plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik usul ve esaslar, sicil yönetmeliği, 7143 sayılı kanunda süre uzatımı, esnaf kredi faiz indirimi hakkında da bilgiler verdi.

Dilek ve temenniler bölümünde oda başkanlarının görüşlerine yer verildi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER