Haber MERKEZİ
İYİ Parti İl Başkanı Volkan Karasu, kamuoyunda "EYT" olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de yaklaşık 5 milyon EYT’li vatandaşın bulunduğunu belirten Karasu, “Aileleri ile birlikte ortalama 10 milyon oya tekabül eden EYT mağdurları iktidarın onları görmezden gelmesinin cevabını sandıkta net olarak verecekleri ifade ettiler. Yapılan son anketlerde hızla oy kaybeden iktidarın paçaları tutuştu. EYT konusunda AK Parti cephesinden ses geldi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin hazırlıkların hızlandığını, adım adım çalışmalarımızın devam ettiğini yakında bu konu ile açıklamaların yapılacağını belirtti. İYİ Parti olarak yapılan bu açıklamanın yeterli olmadığını düşünüyoruz ve aklımızdaki soru işaretlerine cevap almak istiyoruz. Şehrimizde de birçok EYT mağduru vatandaşlarımız ile bir araya geliyoruz; çıkarılacak yasanın bir seçim vaadi olmamasını istiyorlar. AKP iktidarını 2018 seçim beyannamesinin de öne çıkan 20 vaadinden hiçbirini yerine getirmediğini düşünürsek vatandaşlarımızın bu sessiz çığlıklarında haklılık payları çok yüksek” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı?” dediğini anımsatan Karasu; “EYT yasasını eleştiren AKP genel başkanının kaç yaşında emekli olduğunu biliyor musunuz? İşte bu sözleri söyleyen Erdoğan, 1974 yılında 8769650 sigorta sicil numarasıyla SSK’lı olarak işe başladı. 3 Mart 2000’de emeklilik başvurusu yapan Erdoğan, 1 Nisan 2000’den itibaren, yani 46 yaşında emekli maaşı almaya başladı. İYİ Parti olarak kanunlar karşısında her Türk vatandaşımızın eşit haklara sahip olduğunu ve gasp edilen bu haklarının iadesini için her türlü zeminde mücadele edeceğimizi belirmek istiyoruz. EYT’li vatandaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunucusu olacağız. EYT’li sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız toplantılar sonucunda aşağıda belirttiğimiz maddeler konusunda hassasiyetleri olduklarını, hak mahrumiyetine uğramak istemediklerini belirttiler. Aylık bağlanma oranlarının yüzde 70 seviyesine çekilmeli. Prim gününü tamamlayanlardan GSS kesilmemeli. Çalıştıkça, prim ödedikçe düşen bir maaş bağlanması sisteminden vazgeçilip, artan bir maaş bağlanılması sistemine geçilmeli. Staj ve çıraklık döneminde işe başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmalı. Prim günü eksik olanlara, borçlanma imkanı tanınmalı. Bütün bunlar ayırt edilmeden SGK, Bağkur, Emekli Sandığı hepsine yansıtılmalı. Emekli olan ve hazırda olacaklara en düşük asgari ücret ölçü alınmalı. Emekli aylıkları arasında ki büyük fark kapatılmalı, yakın seviyede eşitlenmeli. Şimdiye kadar bu süreyi beklerken, her birimizin en az yaklaşık 350 bin lira alması gereken maaş ve harici yatan fazla prim ödememiz dikkate alınmalı. Yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını,1999 sonrası için herhangi bir talebimizin olmadığı özellikle belirtilmelidir” dedi.
Editor : Haberpanelim