Gökhan KARA /
Türk Mutfağını tanıtmak ve yaşatmak, turizmi canlandırmak, yerli, yabancı turistleri restoran ve lokantalarda en iyi şekilde ağırlamayı amaçlayan Tüm Lokantacılar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Sivas mutfağı ve kültürünü yaymak için ilk adımı attı.
TÜRES Başkanı İshak Kaan Usta, Sivas mutfağını Türkiye mutfağına taşıyarak dünya mutfağı ile yarışır duruma getirmeyi amaçladıklarını belirterek ?Sivas´ın bir Gaziantep gibi gastronomi kenti olabilmesi için ilk adımı attık? dedi.
Milli mücadele döneminde Atatürk ve silah arkadaşlarına 108 gün Sivas´ın bağrına bastığını hatırlatan Usta, bu süre zarfında hangi yemeklerin yendiğini üniversite ile gün yüzüne çıkartarak Sivas lokantalarında da satışa çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.
?YEMEKLERİMİZİ ANLATACAĞIZ?
TÜRES Şube Başkanı İshak Kaan Usta, Sivas´ın Gastronomi kenti olabilmesi için ilk adımı attıklarını vurgulayarak ?Şuan burada Sivas´ımızın çok eskilerden bu zamana gelmiş olan yemek serüvenini, lezzetini, nasıl yapıldığını, eski ile yeninin nasıl karıştırıldığını ve unutulmuş lezzetlerin gün yüzüne çıkacağını mutfağımızı hazırladık. Bakır kaplarda, çinili tabaklarla beraber Sivas´ın unutulmuş ?Yenilenebilir Sivas Tarihi´ projesi ile beraber bunları TV Programına çekip yayınlamayı düşünüyoruz. Burayı da bir Gaziantep gibi gastronomi kenti olabilmesi yolunda ilk adım olarak görüyoruz. Turizm Fakültesi Dekanımız ve hocalarımızın destekleri doğrultusunda bunun bir akademik boyutu ile insanlara yen teknolojilerle beraber nasıl bu yemeklerin yapılacağını burada bir programla anlatabilmenin derdindeyiz? şeklinde konuştu.
108 GÜN PROJESİ
Usta, Sivas kültürünü yaymak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyerek ?Sivas´ın yemek kültürünü yayma ve reklam boyutundayız. Bunu da Turizme kazandırmak istiyoruz. Burada da 108 gün projemiz ile beraber Milli Mücadele Heyeti ile beraber Mustafa Kemal Atatürk´ün Sivas´ta nasıl ağırlandığını, hangi yemeklerin yapıldığını, hangi yemeklerin taktim edildiğini Sivas halkı olarak burada da bunları yapıp görsele ve en sonunda da bir kitap haline getirip yayınlamak istiyoruz? ifadelerine yer verdi.
?BÜTÜN YEMEKLERİN REÇETESİNİ ÇIKARTACAĞIZ?
Usta, ?Sivas´a bütün yemekleri yapacağız. Bunu bir kitap haline getireceğimiz için bütün yemeklerin reçetesini çıkaracağız. Gastronomi diline getireceğiz ki Sivas dışından da diğer büyük restorasyonlar da da yapılsın. Amacımız bu. Biliyorsunuz hızlı tren geliyor bu hızlı trene karşı biz bütün mutfağımızı diğer restoranlarda da sunalım. Amacımız bu? dedi.
?MEZUNLAR SİVAS MUTFAĞINI ve KÜLTÜRÜNÜ BERABER TAŞIYACAKLAR?
CÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Suavi Ahıpaşaoğlu, mezun olan öğrencilerin gittikleri yere Sivas kültürünü ve Sivas mutfağını da beraber götüreceklerini belirterek ?Turizm Fakültesi olarak Sivas´ta bu yıl ilk öğrencilerimizi alacağız. Gastronomi bölümünde de 2. Sınıf öğrencilerimiz var. Bunlar 3 ve 4 sınıflarda uygulamalı çalışmalar yaparak İnşallah ülke sathına yayılacaklar. Ülke sathına yayılırken Sivas´tan çıkacak öğrencilerin Sivas mutfağını ve Sivas kültürünü beraber taşımaları gerektiğini kanaatindeyiz. Bu bakımından Sivas´taki girişimci arkadaşların özel sektör olarak yaptıkları uygulamaları öğrencilerle paylaşacak olmaları, onların yetişecek olmalarına verilen katkı bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Öğrencilerimizde okuldaki eğitimleri dışında buraya ilgi göstereceklerine inanıyorum. İnşallah Sivas kültürünü yerinde ve öğrenerek mezun olacaklarını inanıyorum? diye konuştu.
Editor : Haberpanelim