Sağlık

GEBELİKTE DİYABET UYARISI

GEBELİKTE DİYABET UYARISI

GEBELİKTE DİYABET UYARISI
17-10-2018 07:35

Beste KURT/

Medicana Sivas Hastanesi gebelikte diyabet uyarısı yaptı. Hastane doktorlarından Op. Dr. Özlem Bolayır, şeker hastalığının gebelerin yüzde 7´sini etkilediğini belirterek, alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Bolayır, ?Gebelerin yaklaşık yüzde 7´sini etkiler. Bunlarda gebelikten önce diyabeti olanlar ve gebelik sırasında diyabet gelişenler olmak üzere ikiye ayrılır ve bunların yüzde 90´ı gebelik sırasında çıkar. Gebelikte karbonhidrat metabolizması anne ve fetüsün her ikisine birden yeterli beslenme sağlayabilmek için değişir ve plasentadan salgılanan hormonlarla doğal bir hiperglisemi hali meydana gelir. Ancak bazen bu eğilim patolojik boyutlara ulaşır ve gebelik sırasında gelişen diyabet oluşur" dedi.

KONTROL ŞART

Gebelikten önce diyabeti olanlarda, anne ve bebek açısından gebelik sırasında gelişen diyabete göre daha ciddi riskler olduğunu da kaydeden Bolayır, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

?Gebelikten önce diyabeti olanlarda, anne ve bebek açısından gebelik sırasında gelişen diyabete göre daha ciddi riskler vardır. Anne ve bebek açısından olumsuzlukların yaşanmaması açısından ideal olanı gebelik düşünen diyabetik anne adayının endokrinolojik kontrollerini yaptırarak, kontrollü kan şekerleri ile gebeliğe başlamasıdır. Gebelikte gelişen diyabeti olan gebelerin yaklaşık yarısında risk faktörleri bulunmuyor. Bu nedenle tüm gebelere iki aşamalı tarama yapılır. 24-28´inci haftalarda 50 gramlık glukoz yükleme testinin ardından sonuçlar belirlenen kan glukoz değerlerini aşıyorsa, tanıyı doğrulamak için 100 gramlık oral glukoz tolerans test yapılır. Doğum sonrası gebelikte ortaya çıkan diyabetiklerin çoğu hızlıca düzelir. Yine de lohusalık bitiminde şeker yükleme testi ile diyabet değerlendirilmelidir. Bu kadınlarda ilerde diyabet gelişim riski 7 kat fazla olduğu için kilo kontrolü, sağlıklı bir diyet, egzersiz ve diyabet için yıllık değerlendirme tavsiye edilir. Gebelik öncesi bilinen diyabeti olan anne adayları için; gebelik öncesi mutlaka danışmanlık alınmalı, kan şekeri düzenlenmesinden sonra gebe kalınmalıdır. Gebelik boyunca yapılacak sıkı kontrollerle kan şekerinin normal sınırlarda tutulması bebek ve anne için oluşacak komplikasyonları başarılı şekilde önleyecektir.?

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER