Eğitim

Geleceğe Işık Tutan Proje 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknokent bünyesinde "PAPBİL" adı verilen proje geliştirildi. Parmak izinden yetenek ölçümü yaparak belirli yetenek gruplarındaki insanları ilgi alanlarına yönlendiren proje, Teknofest'te 123 bin takım arasında üçüncülük elde etti.

07-06-2023 12:18
SİVAS

Arife Defne ARSLAN

Çocuklarını yetenek alanlarına göre yönlendirmek isteyen velilerin ilgisini çeken proje parmak izlerinden yetenek ölçümü yaparak çocukların geleceğine ışık tutuyor. Türk araştırmacılar çocukların parmak izlerinden öğrenme yeteneklerini ve başarılı olabilecekleri alanları bu proje ile tespit edebiliyor. Geçen yıl bu proje ile 3’üncülük elde eden ekip bu yıl da ARGE PAPBİL mobil olarak projelerini geliştirerek Teknofest’e gitti. Mobil uygulama içinde geliştirilen proje yarışmada dereceye girmeye hak kazanarak 3’üncülük elde etti. Teknofest’ten ödülüyle dönen projeye velilerden yoğun ilgi gösterdi.

Proje Hakkında bilgi veren Yazılım Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Şafak Çıngı, " PAPBİL olarak bizler bireylerin on parmak izlerinden onların genetik potansiyelini keşfeden bir yapay zeka robotu geliştirdik. Bu programımızla birlikte bireylerimiz yazılım programına 10 parmak izini taratıyor. Daha sonra yazılım programımız bu parmak izini analiz ediyor. Analiz sonrasında bireye özgü fiziki rapor sunuyor. PAPBİL yetenek analizi olarak adlandırdığımız bu fiziki rapor bireyin zeka alanları, kişilik özellikleri, iletişim becerileri, dikkat edilmesi hususlar, eğitim ortamlarının nasıl sunulması gerektiğine yönelik fiziki nüshadır. Sonrasında bu fiziki nüsha ile birlikte analiz yaptıran bireyler PAPBİL danışmanlarından danışmanlık hizmeti almaktadır. PAPBİL programı olarak 2022 yılında Teknofest’te Eğitim Teknolojileri kategorisine başvuru yaptık. 37 bin 254 takım içinden üçüncülük ödülünü aldık. Yine bu takım içinde de en iyi sunum ödülünü aldık. Daha ailelerden ve uzman görüşlerden gelen dönütlere göre keşfedilen yetenekleri nasıl geliştireceğimizi bizlere söylediler. Bizde 2023 yılında bir proje geliştirdik ve geliştirdiğimiz proje ARGE PAPBİL Mobil olarak öne çıktı. Bu yıl yine Teknofest Eğitim Teknolojileri alanında 123 bin takım içinden dereceye girerek üçüncülük ödülünü aldık. ARGE PAPBİL mobili geliştirdik. ARGE Papbil Mobil olarak aldığımız projede mobil uygulamasını geliştirdik. Ve ARGE Papbil Mobil uygulaması bireyin kişilik özelliklerini, zeka alanlarını ve okul başarısını artırmaya yönelik katkı sağlamaktadır. Yani Papbil yetenek analizi raporundan sonra rapor üzerindeki rapor kodunu Papbil mobile okutuyoruz. Okuttuktan sonra bireylerin kendini nasıl geliştireceğine yönelik etkinliklerimiz orda yer alıyor” dedi.

‘YETENEKLERİ İLERİYE TAŞIMAK İÇİN KILAVUZ’

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim. Üyesi Yusuf Özgül, “PAPBİL konuyla ilgili bana ulaştı. Ben de bu süreçte elimden geleni yaptım. Yaptığımız uygulama şu işe yarıyor; yetenek analizi geliştirildikten sonra daha sonraki süreçleri yürütebilmek için bir mobil uygulama geliştirdik. Mobil uygulamanın amacı ise yetenek analizi yaptırdıktan sonra evde velilerin çocukları ile etkinlikler yapmalarını için yönlendiriyor. Çocukların sahip olduğu yetenekleri daha ileri noktaya taşıyabilmeleri için bir kılavuzdur” diye konuştu.

‘VERİLERİMİZ BELİRLENDİKTEN SONRA SİLİNİYOR’

Malcom Teknoloji firması kurucu ortağı İsmail Furkan Gürün ise , “Bir yapay zeka geliştirdik. Bu yapay zeka parmak izini kit üzerinden okuduktan sonra geçici olarak kaydediyor. Raporu verdiğimiz anda tüm verileri bozarak yani derinin türünü değiştirerek ortadan kaldırıyoruz. Çünkü teknolojik cihazlarda bir veri siliniyorsa geri getirilebiliyor. Biz veri silindikten sonra veri geri getirilse de kullanılamaz halde tutmuş oluyoruz. Bizim oradaki yapay zekamız aslında parmak izinin kategorilerini yönelik ama bunun bir matematiksel formülü var. Test bu matematiksel veriler üzerinden gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

‘SONUÇLAR TUTARLI’

Çocuklarının yetenek ölçümünü belirlemek için PAPBİL’e başvuran Ayşe Emre(37), “Böyle bir projenin Teknofest’te üçüncü olduğunu duyunca buraya geldik. Çocuklarımıza yetenek analizi yaptırarak nasıl bir alanda yeteneklerinin olduğunu öğrenmek için geldik. Dilruba’nın matematikte Ela Nur’un ise kalıcı hafızada olduğunu öğrendik. Bunları yetenek analizinden öğrendikten sonra psikolojik danışmanlıklardan destek alarak çocukların nasıl bir eğitim alacağımızı öğrendik. Ona yönleneceğiz. O şekilde de çocuklarımızın küçük yaşta daha iyi eğitim alarak doğru alanlarda ilerlemelerini sağlayacağız. Çocuklarımın evdeki davranışlarıyla testten çıkan sonuçlar tutarlı. Başka ailelere kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu test yaygınlaşmalı. Bu testle zaman kazandım. Çocuğumun küçük yaşta yeteneğini öğrendim. Küçük yaşta doğru alanda doğru yönde ilerleteceğim” dedi.

 

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER