Ekonomi

Gram altın için kara haber

Bakan Mehmet Şimşek'ten altın sahiplerini ilgilendiren kritik bir açıklama geldi. Türkiye'nin her yerinde geçerli olacak.

Gram altın için kara haber
06-08-2024 14:47
SİVAS

Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de uygulanan sıkı para politikalarını desteklemek amacıyla altın işlemlerine yönelik yeni yasakları hayata geçirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan altın alımına yönelik kota sınırlaması ve sarrafiye altın üretimindeki kısıtlamaların ardından, sıradaki adımın kuyumculuk sektörünü hedef alacağı öğrenildi.

2/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 2

Teknolojiyle birlikte binlerce yeni yatırım aracı ortaya çıkmış olsa da, tarih boyunca 'güvenli liman' olarak bilinen altına olan talep hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, vatandaşların birikimlerini faiz, döviz ya da altın tarafında değerlendirmesine neden olurken, son günlerde hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların cazibe merkezi haline gelen altın, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hedef tahtasına alındı.

3/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 3

ALTIN ALIMINA YENİ YASAK GETİRİLİYOR

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi modelinde değişikliklere giderken, Türk lirasını desteklemesi amacıyla şirketlerin altın ithalatına vergi kısıtlaması getirmişti.

4/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 4

Şimşek ayrıca, vatandaşların ufak yatırımlarını TL yerine alternatif araçlara yatırmasını engellemek amacıyla çeyrek gram ve yarım gram türündeki sarrafiye grubu altınların darphane tarafından basılmasını yasaklamıştı.

5/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 5

Kuyumcularda son yıllarda en çok satın alınan altın türlerinin aniden kısıtlanması ve beraberinde işçilik ücretlerinin son yılların en yüksek seviyesine çıkması, mücevherat ve kuyumculuk sektörü tarafından ekonomi yönetimine sert tepki gösterilmesine yol açtı.

6/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 6

MEHMET ŞİMŞEK: KİMSE KUSURA BAKMASIN

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendisine ve ekonomi ekibine yönelik gösterilen tepkiye şu ifadelerle yanıt verdi:

"Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz"

7/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 7

Bu açıklamalardan sonra altın işlemlerine yönelik yeni bir kısıtlamanın hayata geçirileceği öğrenildi.

Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, eylül ayı itibarıyla altın tarafında rekor yükselişler beklendiğini belirterek, yükseliş öncesinde vatandaşların altın alımını kısıtlamak için bazı uygulamalara gidileceğini aktardı.

8/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 8

"22 AYAR GRAM ALTINLARA YASAK GELİYOR"

Memiş, sektör içerisinde 22 ayarlık 1 gram ağırlıktaki altınların üretiminin durdurulacağının konuşulduğunu belirterek, atılması muhtemel olan bu adımın kuyumculuk sektörüne büyük zarar vereceğini söyledi.

9/9
Gram altın için kara haber: 81 ilde yasaklanacak 9

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER