Gündem

GÜDÜK MİNARE´DE RESTORASYON HAZIRLIĞI

GÜDÜK MİNARE´DE RESTORASYON HAZIRLIĞI

GÜDÜK MİNARE´DE RESTORASYON HAZIRLIĞI
04-11-2019 01:05

Hayrullah AĞKAŞ

En son 2006 yılında restorasyonu yapılan Güdük Minare´de yeni restorasyon süreci başladı. Belediye tarafından eserin etrafında kamulaştırma çalışmaları yapılırken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü de restorasyon projesini hazırladı. Kamulaştırmaların tamamlanmasının ardından Güdük Minare´de restorasyon ve çevre düzenlemesi başlatılacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Sivas Belediyesi´nin türbenin etrafının kamulaştırılması ile ilgili bir çalışma başlattığını ifade ederek, ?Kamulaştırma çalışmaları tamamlanınca eserin etrafı açılacak. Şuan hiçbir aksaklık yok. Güdük Minare ile ilgili entegre projemiz hazır. Kamulaştırmanın ardından projemizi hayata geçireceğiz? dedi.

Yıllara meydana okuyan ve bugünlere kadar gelebilen birçok tarihi eserler restore edilirken, Güdük Minare ise kamulaştırma nedeniyle bir türlü gün yüzüne çıkarılamamıştı. İlimizin önemli tarihi eserlerinden biri olan Güdük Minarenin çevresinde Sivas Belediyesi ve bazı şahısların yeri olması sebebiyle yıllardır anlaşmazlıklar yaşanıyordu.

Konuyla ilgili sevindirici haberi veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, türbenin etrafında kamulaştırma çalışmalarının yapılacağını ve türbenin etrafının açılarak restore edileceğini söyledi.

Dikilitaş bölgesinde bulunan ve yıllardır ayakta kalabilen tarihi Güdük Minare´den düşen parçalar tehlike olmaya başlamıştı. Tuğla taşların düşmesi nedeniyle üst kısımlarda oyuklar oluşurken, ecdat yadigârının daha fazla tahrip olmaması için yakın zamanda restorasyon çalışmalarının başlatılması bekleniyor.

Güdük Minare´nin yanı sıra; Akbaş Baba, Süt Evliyası, Şehitler Mezarlığı, Şeyh Erzurumî Kümbeti, Kadı Burhanettin ile Peyami Sefa´nın Babası İsmail Sefa´nın mezarlarında da çeşitli düzenlemeler yapılacak.

GÜDÜK MİNARE

(ŞEYH HASAN BEY) TÜRBESİ

Basık bir minareye benzediği için halk arasında ismi Güdük Minaredir. Türbe kare şeklinde olup100 m2´lik bir alan üzerinde yapılmıştır. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Gövdesi yuvarlaktır. Ziyaret hücresinin kuzeyinde kapısı diğer yönlerde birer penceresi vardır. Beylikler Dönemi mimarisinin önemli örneklerinden biri olan yapının çatısı tuğla ile örtülüdür. Selçuklu Devletinin parçalanmasından sonra kurulan beylikler içerisinde Eratna Beyliği merkezi Sivas olmak üzere kurulmuştur. Bu eser bu devre aittir. Türbe üç kısımdan oluşmaktadır. Türbe içinde iri ve yüksek kabartma rozetler bulunur. Üzerleri geometrik ve nebati motiflerle süslenmiştir. Pandantifler üç katlı bir kasnağa oradan da silindirik yüksek tanbura geçilir. Siyah mermerden mezar sandukaları burada bulunur. Çatı örtüsü tuğladır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER