Sağlık

Güneş Gözlükleriniz Kaliteli Olsun

20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, polarize güneş gözlükleriyle ilgili vatandaşları uyardı. Küçüker, polarize güneş gözlüklerinin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.

Güneş Gözlükleriniz Kaliteli Olsun
11-07-2023 10:31
SİVAS

Aydın DELİKTAŞ

Güneş ışığının yatay bir yüzeyden yansıdığında çoğu kez son derece rahatsız edici bir parlama meydana geleceğini ifade eden Küçüker, “ Tüm güneş gözlükleri parlamaları belli oranda azaltır. Ancak sadece yüksek kaliteli polarizasyon filtresi sayesinde seçici geçirgenliği sonucu parlamaları engelleyip ışığın göze ulaşmasını sağlar. 1938’de Edwin.H.Land polaroid olarak adlandırdığı maddeyi bulmuştur.  Bu madde, uzun zincirli ince Moleküller zincirlere dik doğrultuya genellikle geçirme ekseni yahut geçirgen eksen denir. Polarize filtre, sadece bir düzlem yönündeki ışık dalgasının geçmesine izin verir. Eğer iki polarize filtre birbirine dik açılı olacak şekilde çakıştırılırsa ışık geçirmeyecektir. Genellikle ince film şeklinde iki cam arasına veya renkli plastik cama yapıştırma ve sıkıştırma suretiyle elde edilen güneş camlarıdır” dedi.

Polarize lenslerin ne zaman kullanılması gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulunan Küçüker, şu tavsiylerde bulundu:

• Otomobil kullanımında yorgunluğu azaltır.

Geniş kaldırım ve asfalttan yansıyan parlak ışık polarize olduğundan gündüz yoğun araç kullananlar için polarize lensler yararlı olacaktır. Yansımanın en zararlı ve tehlikeli olduğu durum araç kullanımı sırasında gözlenmektedir. Sürücüler geleneksel yansıma kaynaklarına ilave olarak ön konsolun ön camdaki yansımasına da tahammül etmek zorundadırlar. Çeşitli araştırmalar bu yansımanın sürücü görüşünü %30‘lara varan oranda düşürdüğünü tespit etmiştir. Polarize güneş camları bu problemi ortadan kaldırmaktadır.

• Balıkçılar

Su yüzeyinden yansıyan ışık suya bakan kişiyi su yüzeyinin altını görmesini engeller. Polarize lens kullanılması yansıyan parlak ışığı azalttığı gibi aynı zamanda kullanıcının su yüzeyinin altını da görmesine imkân verir.

• Plajda görüş konforunun artırır.

Kum ve sudan yansıyan parlak ışığı azaltır. Görüşü uygun hale getirir.

• Renklerin ağarması

• Karlı günlerde göz kırpması olmaz

Karda yansıma oranı yüksektir. Kar içerisinde çalışan araba kullananlar için polarize lensleri parlak ışığı azalttığı için yararlı olacaktır.

• Polarize Güneş gözlükleri aynı zamanda göz sağlığı için zararlı olan UV radyasyonunu tutar.

 

SivasEkspres

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER