Sağlık

Meyvesinden Zehir Fışkırıyor

Yurt genelinde Ebu Cehil Karpuzu, Eşek Hıyarı Otu ve Acı Kavun olarak bilinen bitkinin meyvesinden adeta zehir fışkırıyor. Peki Eşek hıyarı ne işe yarar? Zararları neler?

Meyvesinden Zehir Fışkırıyor
28-01-2024 11:25
SİVAS

Haber Merkezi

Türkiye'nin birçok yerinde kendiliğinden yetişen söz konusu bitkiyi uzmanlar kesinlikle evinize dahi sokmamanız gerektiğine dikkat çekiyor.

Yol kenarlarında ve boş arazilerde sıklıkla görülen eşek hıyarı bitkisi, 36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor. Sinüzit tedavisi için de kullanıldığı bilinen eşek hıyarı bitkisinin 2 gramı dahi bir insanı öldürebilir.

Yasemin’de yer alan bilgilere göre, sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen eşek hıyarı, sanıldığının aksine kullanıldığında bünyede kalıcı hasar bırakabileceğine işaret edildi.

Meyvesi olgunlaştığında içindeki basınç 6 bara ulaşarak tohumlarını saatte 36 kilometre hızla fırlatan eşek hıyarı gözleri kör edebileceğine hatta zehirlenmelere yol açabileceği açıklandı.

EŞEK HIYARI NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Eşek hıyarı (Ecballium elaterium), bir çiçekli bitkiler familyası olan Cucurbitaceae (kabakgiller) içinde bulunan Ecballium cinsinin bilinen tek türü.

Acı hıyar veya it hıyarı olarak da bilinen bu bitkinin antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanıldığı biliniyor.

Bu bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye'de bitkisel kocakarı ilacı olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığı kaydedilmiştir.

Sinüzit tedavisinde kullanılabildiğine dair yorumlar olmasına karşın ciddi zararlara yol açabilir. Bu zararlar arasında mukoza tabakasında hasar, boğazda yanma, nefes almada güçlük sayılabilir.

Uzman hekime danışılmadan kullanılmasının son derece tehlikeli olduğu da edinilen bilgiler arasında.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER