Yaşam

?HASAR TESPİTİ MASA BAŞINDA YAPILMAZ?

?HASAR TESPİTİ MASA BAŞINDA YAPILMAZ?

?HASAR TESPİTİ MASA BAŞINDA YAPILMAZ?
04-10-2017 07:59

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları kapsamında dün Başkan Vekili Ferhat Ünsal Başkanlığı´nda 2´nci kez toplanan mecliste gündem dışı söz alan İl Genel Meclis Üyesi Bayram Sevim, ?Bazı ilçelerimizde hasar var iken ya ilçe tarım müdürlükleri ya da tarsim yok raporu yazıyor. Bazılarında ise biri var biri yok diyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancık Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinin masa başında hasar tespiti yapmamasını istiyoruz? dedi ve Bakanlar Kuruluna ?Acil´ koduyla çağrıda bulundu.

?ÇİFTÇİNİN BORCU FAİZSİZ ERTELENMELİ?

Yaşanan kuraklık nedeniyle ilimizde yer altı sularının çekildiğini, bazı barajların ise kuruma noktasına geldiğini belirten İl Genel Meclis Üyesi Sevim, kuraklığın en çok çiftçiyi vurduğunu söyledi.

Çiftçinin tarlada ciddi zarar ettiğini kaydeden Sevim, ?Buğdayın yanı sıra pancar, mısır ve yem bitkilerinde de zarar eden çiftçi çok zor durumda. Acilen çiftçinin borcu faizsiz olarak ertelenmeli. Aksi takdirde 2018´de çiftçi tarlaya inmez ve bu tüm ülke için sıkıntı çıkarır? diye konuştu.

BAKANLAR KURULUNA ÇAĞRI YAPTI

?Çiftçimiz her zamankinden daha sıkıntılı günler geçiyor ve bu konu ile çok acil ilgilenilmeli´ diyerek Bakanlar Kurulu´na çağrıda bulunan Sevim, çiftçinin borç vadelerinin geldiğini belirterek, ?Vade geldi ama çiftçimiz borcunu ödeyemiyor. Bu konuda Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu ve Başbakanımıza konunun aciliyetini bildirmek istiyorum? dedi.

Erhan CEYLAN/

İl Genel Meclisi Ekim ayı 2´nci tur görüşmelerinde gündem dışı konuşan İl Genel Meclis Üyesi Bayram Sevim, ilimizde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntıları gündeme taşıdı.

İl Özel İdare Meclis Salonu´nda Başkan Vekili Ferhat Ünsal başkanlığında toplanan mecliste gündem dışı söz alan Sevim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar Kurulu´na çağrıda bulunup, ?Ülke genelinde olduğu gibi Sivas´taki çiftçilerimiz her zamankinden daha sıkıntılı bir döneme girdi. Tarlada umduğunu bulamayan çiftçi borcunu ödeyemez duruma düştü. Borçlar faizsiz olarak ertelenmelidir? dedi.

?SON 50 YILDA İLK KEZ BU SEVİYEDE?

Türkiye´de son yılların en büyük kuraklığının yaşanması üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nden hasar durumlarını öğrendiklerini de söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Bayram Sevim, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Elde ettiğimiz verilere göre kuraklık yaşandığı bölgelerde çiftçinin tarlasında ciddi oranlarda hasar olmasına rağmen bir yerde ilçe müdürlüklerinin ?hasar yok´, diğer yerde ise TARSİM´in hasara rağmen ?hasar yok´ raporu tuttuğuna şahit oluyoruz. Bazen de biri var diğeri yok diyor. Ülkemizde kuraklık var ama Sivas´ta çok daha büyük kuraklık var. Ben 55 yaşındayım bu yaşıma kadar barajların bu denli kuruduğunu yer altı sularının çekildiğine şahit olmadım. Hasar deyince sadece buğdayı anlamamak gerekiyor. Pancarı sulayamadık kurudu. Mısırlar kurudu, yem bitkileri kurudu. Biz bu olayı Sayın Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, Milletvekillerimiz ve Sayın Valimiz Davut Gül´e bildirdik. Çiftçilerimizin borcunun acilen faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor.

ÇİFTÇİYE TÜM KREDİLER DÜŞÜK FAİZLİ OLMALI

Bunun yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri bazı çiftçiye düşük, bazılarına ise yüksek faizli kredi imkanı sunmuş. Ertelemeyle alakalı düşük faizli kredi ibaresi yer alıyor. Bu kooperatiflerin verdiği tüm krediler çiftçimize düşük faizli olması gerekiyor. Hem çiftçiye yüksek faiz kredi veriyorlar hem de bunu erteleme dışında tutuyorlar. Bakanlar Kurulu´ndan yeni bir karar çıktığında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası´na olan borçların tümü diye bir ibare kullanılması gerekmektedir.

2017´DEKİ HASAR YÜZDE 30-40 ARASINDAYDI

Çiftçimizin kuraklık nedeniyle içinde bulunduğu durum ortadadır. Geçtiğimiz yıl hasar yüzde 30-40 arasındaydı. Bakın durum apaçık ortadır. Uydudan belli, tonajlar belli, yağışlar bellidir. 2017´de hasar tespiti yüzde 30-40 dendi. Geçen yılın yağış ortalaması bu yıldan çok da fazlaydı. Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerinin hasar tespitini masa başında yapmaması gerekiyor. Siz bu hasar tespitlerini yaparken hasar yok dediğiniz yerde kimin imzasını aldınız? Hangi muhtarla ya da muhtarlarla görüştünüz bunların bilinmesi gerekiyor. Bu konu aksatılamayacak kadar acildir. Hakikaten çiftçilerimizin borç vadeleri geldi ve borcunu ödeyemiyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlar Kurulumuza konunun aciliyetini bildirmek istiyorum.?

Meclis, bugün yapılacak toplantıda ise İl Özel İdaresi 2018 yılı yatarım programı teklifini görüşecek.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER