Türkiye’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen gıda ürünlerinde tehlike sinyalleri artıyor. Son aylarda geri gönderilen ürünlerde yüksek miktarda toksik madde ve pestisit tespiti, uluslararası platformlarda endişe yaratmaya devam ediliyor.
ÜRÜNLER SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ
İtalya ve Bulgaristan’a gönderilen kuru incirlerde, en tehlikeli aflatoksin türlerinden biri olan “Aflatoksin B1” bulunmuştu. Ayrıca Bulgaristan’a ihraç edilen narlar, asetampirid ve sulfoxaflor adlı tarım ilaçları nedeniyle sınır dışı edilmişti. Almanya’ya ulaştırılan kuru incirlerde ise zehirli bir küf toksini olan Okratoksin A tespit edildiği duyurulmuştu.
FİNLANDİYA’DAN ‘CİDDİ’ UYARI
Son olarak dün (9 Aralık), AB’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye’den Finlandiya’ya ihraç edilen kimyonlarla ilgili kritik bir bildirim yayımlandı. 730077 numaralı bildirime göre, yapılan analizlerde kimyonlarda tehlikeli bir patojen olan Salmonella tespit edildi. Bu durum, Finlandiya yetkililerini ürünleri piyasadan toplatma kararı almaya zorladı.
TEHLİKE SAÇIYOR
Salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türü olup, genellikle kontamine su veya yiyecekler yoluyla insanlara bulaşır. Bağırsak enfeksiyonlarına yol açan bu bakteri, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
İHRAÇ ÜRÜNLERİNDE SIKI DENETİM ÇAĞRISI
Türkiye’nin gıda ihracatında yaşanan bu kriz hem üretim hem de denetim süreçlerinde daha sıkı kontrollerin gerekliliğini gündeme taşıyor. AB ülkelerinden gelen üst üste uyarılar, Türk gıda ürünlerinin uluslararası güvenilirliğini zedeliyor. Gıda sektöründeki bu alarm, sadece ekonomik değil, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi sonuçlar doğurabilir. Uzmanlar, üreticilerin ve yetkililerin hızlı bir şekilde harekete geçerek uluslararası standartlara uygun üretim ve denetim politikalarını benimsemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
(İHA)
Editor : İhlas Haber Ajansı