Hatice KOYUNCU YİĞİT
Sivas Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Koçak; 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla kurulan Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nun 1931 yılında 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan ettiğini anımsatan Koçak; “Her yıl 4 Ekim’de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla, hayvanlara karşı yapılan haksızlıklara dikkat çekmek ve bu sorunları engellemek için hayvan hakları hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. İnsanların dünya üzerinde kendileri dışında da canlıların bulunduğunu ve onların da yaşam haklarının olduğunu kabullenmeleri ve tüm canlıların yaşama, beslenme, üreme gibi haklarına saygı duymaları gerekir. Yaşamı paylaştığımız diğer canlıların bu haklarını ifade şanslarının bulunmadığını göz ardı etmemek ve çoğu kez onlar adına bu hakların savunuculuğunu yapmak da insani bir görevdir. Bu konuda biz veteriner hekimlere de önemli görevlerin düştüğünü biliyoruz” dedi.
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün yeryüzünde var olan tüm hayvanların yaşam hakkına sahip olduklarının hatırlanması açısından çok önemli olduğuna işaret eden Koçak; “Bir taraftan dünya genelinde hızla artan nüfus, çarpık yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatının dengesini bozarak, diğer canlıları bir yok oluşa doğru sürüklemekte, diğer taraftan maddi kazanç ve eğlence amacıyla hayvanlar, işkence, eziyet ve kötü muameleye maruz kalmaktadırlar. Son derece üzücü bu tablo 21. yüzyıl insanına hiç yakışmamaktadır. Hayvana kötü muamelede bulunmak, en temel hakkı olan yaşam hakkını elinden almak ülkemizde 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmekte olup maalesef 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’da dikkate alınmamaktadır. Sivas Veteriner Hekimleri Odası olarak aşağıda yer alan hususları bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak gerektiğini düşünmekteyiz. Biz insanlar olarak, kendi geleceğimiz açısından da, hayvanları korumak ve onları yaşatmak zorundayız. Hayvanları koruma konularında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturulmalıdır. Hayvanlar potansiyel tehlike değil, onlar eko-sistemin koruyucularıdır. Yaşam alanlarının, ormanların tahrip edilmesi ile yaban hayatının yok oluşa sürüklenmesi engellenmelidir. Kürkü ve postu için yapılan hayvan cinayetlerine engel olunmalıdır. Kamu ve STK’ların birlikte çalışarak en kısa zamanda stratejik bir plan hazırlaması ve uygulamaya konulması gerekmektedir. Yeterli bir bütçe kaynağı için Hayvan Refahı Fonu oluşturulmalıdır. İlköğretim öğrencilerine yönelik olarak ilgili derslerde hayvan sevgisini aşılayan hayvan sevgisi teması işlenmelidir. Vatandaşlarımız hayvan satış yerlerinden hayvan satın almak yerine, ücretsiz olarak barınaklardaki kedi-köpekleri sahiplenmelidirler. Hayvan sahiplenme ehliyeti olmayan insanların, hayvan sahiplenmesi engellenmelidir. Covid-19 hastalığında evcil hayvanlardan insanlara bulaş söz konusu değildir bu sebeple hayvanlar terk edilmemelidir. 4 Ekim yalnızca bir vesile, bir hatırlatma günüdür. Gerek okul eğitimleriyle gerekse hayat boyu öğrenme etkinlikleri ile dünyayı tüm canlılarla paylaştığımızı toplumun her kesimine benimsetmeliyiz. Sevgi insanlığın gereğidir. Hayvanlara eziyet ve işkence yapmak bir insanlık suçudur. Hayvanları Koruma Günü kutlu olsun” diye konuştu.
Editor : Haberpanelim