Gündem

Hepsi Değişiyor Biri Hariç

9. Yargı Paketi'ndeki soyadı değişimi kararı onaylanırsa evli kadınlar Nüfus Müdürlüğü’nde o işlemi yapmak zorunda olacak.

Hepsi Değişiyor Biri Hariç
12-05-2024 16:55
SİVAS

Haber Merkezi

Uzun süredir gündemde olan ve Türk Medeni Kanunu'nda önemli değişiklikler getirecek olan 9. Yargı Paketi'nin taslağı ortaya çıktı.

Yeni düzenlemede milyonlarca kadının bekarlık soyadını tek başına kullanmasının yasaklanacağı öne sürüldü.

Buna göre soyadını bu şekilde soyadını kullananlar için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak değişiklik yapma zorunluluğu getirilecek.

BEKARLIK SOYADI YALNIZ KULLANILAMAYACAK

Taslak metne göre 721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187’nci maddesinde yapılacak değişiklikle, kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başlarına kullanamayacak.

ERDOĞAN’IN ONAYINA SUNULACAK

Şuanda taslak aşamasında olan düzenleme, Meclis'e sunularak komisyona sevk edilecek. Komisyon sürecinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda oylanacak olan bu değişikliğin kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle kızlık soyadını kullanan milyonlarca vatandaş için yeni bir süreç başlayacak.

ÇİFT SOYADI KALKACAK MI?

Evli olan kadınlar, eşlerinin soyadını almak istemiyorlarsa kanun gereği soyadlarını değiştirmek zorunda kalacaklar. Ancak yargı paketinde, çift soyadı tercihi için herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Bu da kadınlara istedikleri takdirde hem bekarlık soyadlarını hem de eşlerinin soyadlarını alabilme imkanı tanıyacak, ancak evlilik sonrası soyadı değiştirmemek artık bir seçenek olmayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER