Eğitim

?HER ÇOCUĞA ZEKA TESTİ YAPILMAMALI?

?HER ÇOCUĞA ZEKA TESTİ YAPILMAMALI?

?HER ÇOCUĞA ZEKA TESTİ YAPILMAMALI?
06-02-2018 07:57

 

Gökhan KARA /

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Öğretmeni Şevket Şimşek, her çocuğa zeki testi yapılmaması gerektiğini belirterek ?Zeka testi çocuğun seviyesi ile sorunlarının belirlenerek çözüm yolları aranmasını sağlar? dedi.             

?ZEKÂ DÜZEYLERİ ve BECERİLERİ?

Zekânın, eğitimli psikologlar ve rehberlik öğretmenleri tarafından yapılan zekâ testleri ve çocuk-ergen psikiyatrisi kliniğinde çalışan uzmanlar tarafından yapılan klinik görüşmelerle değerlendirildiğini söyleyen Rehber Öğretmeni Şimşek, ?Bu değerlendirmeler sonucunda çocuklarda zekâ geriliklerinden, üstün zekâ düzeylerine kadar çeşitli zekâ düzeyleri belirleniyor. Değerlendirme, çocuklara yaşlarına uygun sorular sorularak ya da kendilerinden yapması istenilen yönergeler verilerek yapılıyor? şeklinde konuştu.

?ÇOCUĞA ZARAR VEREBİLİR?

Şimşek, ?Çocuk sahibi olan her anne-baba, bebeğinin sağlıklı olduğu kadar zeki olmasını da arzular, zekâsını merak eder. Çocuğun her becerisi, değişik durumlardaki problem çözme ve akıl yürütme tarzı hep zekâ belirtisi olarak yorumlanır. Özellikle de becerileri ve farklılığı ile çevresi tarafından fark edilen çocukların aileleri uzmanlara başvurup bu çocuğun zeki olduğunu düşündüklerini ve zekâsını ölçtürmek istediklerini söylerler. Ancak böyle bir merak bir çocuğa zekâ testi uygulanması için yeterli bir neden değildir. Sadece çocuğun ne kadar zeki olduğunu belgelemek için test uygulanması çocuğa zarar verebilir. Zekânın ölçülmesi diğer fiziksel ve fizyolojik ölçümler kadar somut değildir. Sayısal bir veri elde edilmekle birlikte bu veri daha çok klinik değerlendirme için bir anlam ifade etmektedir? dedi.

 ?HER ÇOCUK YAPTIRMAMALI?

Zekâ testi uygulama kararının uzman tarafından verilmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, ?Eğitimi yaşıtlarıyla aynı hızda olmayan, bazı alanlarda geç gelişim gösteren, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla uyum problemleri yaşayan, derslerde aşırı hareketli, dikkatini vermede güçlük çeken ve bunlar gibi başka sorunları olan çocukların, sorunlarının kaynaklarının bulunabilmesi için zekâ testlerinin kullanılması gerekiyor. Zekâ testine ihtiyaç duyulmasının nedeni çocuğun olası bir öğrenme güçlüğünün saptanması olabileceği gibi üstün zihin gücüne sahip oluşunun belirlenmesi de olabilir. Çünkü her iki uçta da çocuklar uyum ve davranış sorunları yaşayabilirler. Bu sorunların nedenlerinin neler olabileceğinin saptanması aşamasında zekâ testleri bir araç olarak kullanılabilir? ifadelerine yer verdi.

?6 YAŞ ÜSTÜNDE DAHA GÜVENLİ?

Zekâ ölçümünde, çocukların yaşının ilerlemesiyle birlikte daha güvenilir sonuçlara ulaşılabildiğini ve zekâ testlerinin çoğunlukla 6 yaş ve üstü çocuklarda yapıldığını söyleyen Şimşek, ?Zekâ testi sonucuna bağlı olarak, çocuklara, kendi potansiyellerine uygun olan eğitimin verilebilmesi destekleyici olabilir. Bu şekilde, çocukların güçlü olan zihinsel becerilerinin desteklenmesi ve zayıf olan zihinsel becerilerinin geliştirilebilmesi için gerekli eğitimin verilmesine yönelik katkı sağlıyor? diye konuştu. 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER