Yaşam

İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİNE ?SİVAS´ TANITIMI

İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİNE ?SİVAS´ TANITIMI

İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİNE ?SİVAS´ TANITIMI
06-10-2018 07:48

Çetin POLAT/

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, yeni akademik yılda Sivas´ı tercih eden öğrencilere yönelik etkinlik düzenledi.

Üniversite Abdulvahabi Gazi Konferans salonunda dün gerçekleştirilen ?Sivas ve üniversitemizi tanıtıyoruz´ konulu etkinlikte öğrencilere Sivas´ın sahip olduğu değerler hakkında bilgi verildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Genel Sekreter Doç. Dr. Hakan Yekbaş, akademik personel ve öğrencilerin katıldığı etkinlik yaklaşık 2 saat sürdü.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, fakülte tarihçesi, 28 Şubat sürecinde fakültede yaşananlar ve eğitim süreçleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Doğan, İlahiyat Fakültesi´nin kaliteli bir kadroya sahip olduğunu kaydetti.

?SİVAS´I MUTLAKA TANIYIN?

Medeniyetlerin başkenti olarak aldandırılan Sivas´ta eğitim gören öğrencilerin bu ili tanımadan gittiğini kaydeden Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, ?Sivas´ı mutlaka tanıyın? diyerek şehrin tarihteki konumu ve önemi hakkında bilgi verdi.

Sivas´ın önemli değerlerinden olan Kadı Burhaneddin´i öğrencilere tanıtarak sözlerine başlayan Yıldız, ?Sevgili öğrenciler Fakültemize ve Üniversitemize hoş geldiniz. Bulunduğunuz şehri tanıyın. Anadolu´nun fethinden bu tarafa Sivas´ta çok sayıda âlim yetişmiştir. Bir düşünürümüzün şöyle bir sözü var: Büyük vatanlar, büyük mezarlar üzerine kurulur. Ve Sivas´ı tanımanız için üç yıldır biz bu toplantıları yapıyoruz. Çünkü öğrencilerimiz geliyorlar. Dört yıl, beş, altı yıl okuyorlar. Şehri tanımadan gidiyorlar. 14. yüzyıldan itibaren Sivas´ta mezarı olan insanlara baktığımızda mesela Kadı Burhaneddin´in mezarı var. Kadı Burhaneddin, kendi adına devlet kuran ve Sivas´ı başkent yapan hem âlim hem de şair. Üç tane eseri var. 1398´de ellili yaşlarda bir savaş sırasında şehit ediliyor. Biz hep şöyle düşünürüz; Osmanlı 1299´da kuruldu. Bütün Anadolu Osmanlı egemenliği altına girdi. Aslında öyle değil. Osmanlının yükselme döneminde II. Murat ile Kadı Burhaneddin arasında bir problem çıkıyor Amasya´nın bir kasabası için. Savaşa tutuşuyorlar ve Kadı Burhaneddin  II. Murat´ı yeniyor. Mesela Kösedağı savaşı. Kösedağı Zara ile Suşehri arasında bir dağdır. Orada Selçuklu ordusu yenilmiş, ondan sonrada Selçuklu bitmiştir. Moğollar tarafından Anadolu işgal altına girmiştir. Yine Osmanlı zamanında Timur Sivas Kalesi´ni kuşatır. Burayı aldıktan sonra Ankara Savaşı olur ve Yıldırım Bayezit esir düşer. Yine Anadolu dağılmak üzeredir. Cumhuriyet döneminde Yunanlılar Afyonkarahisar´a geldiklerinde artık TBMM´nin Sivas´ta toplanması başkentin Sivas´ta olmasına dair bir karar çıkmak üzeredir. Böyle bir topraklar üzerinde yaşıyoruz. Bu açıdan Sivas´ı mutlaka tanıyın? diye konuştu.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER