Gündem

İSTİKLAL MÜCADELESİNİN MİHENK TAŞIDIR

İSTİKLAL MÜCADELESİNİN MİHENK TAŞIDIR

İSTİKLAL MÜCADELESİNİN MİHENK TAŞIDIR
04-09-2019 01:04

Hayrullah AĞKAŞ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sivas Kongresi´nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu´nun ?Tarım ve Hayvancılıkta Atılım Modeli Nasıl Kurulacak?? konulu 4. oturumunun açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen foruma, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanı sıra Vali Salih Ayhan, AK Parti Milletvekilleri İsmet Yılmaz, Mehmet Habib Soluk ve Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın´ın ardından söz alan Bakan Pakdemirli, ?Öncelikle, İstiklal Mücadelemizin mihenk taşlarından kabul edilen, bu önemli zaman diliminin 100. yılı vesilesiyle, bu formun tertip edilmesinde emeği geçenlere, bütün katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum? dedi.

Tarımı çok önemsediklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, ?Biliyoruz ki, gıdayı kontrol eden, dünyayı da kontrol edecektir. Dolayısıyla, önümüzdeki süreç içinde, gıda sorunlarıyla karşılaşmamak için  önce gerekli tedbirleri almak, buna göre politikalar üretmek ve  bu istikamette, tarım sektörüne yönelik yatırımları artırarak,  her türlü yenilik ve teknolojilere, en üst düzeyde desteğimizi vermek zorundayız. Bakanlık olarak bizler, bu gerçeklerin bilincinde olarak,  popülist olmaktan uzak, gerçekçi yaklaşımlarla sektöre yönelik  politika ve projeler üretiyor, tarımı stratejik bir sektör olarak ele almaya devam ediyoruz.  Sektörümüzü daha ileri seviyelere taşımak  ve bugün olduğu gibi, gelecekte de gıda güvenliğimizi temin etmek için, ortak aklı odağımıza alarak durmadan çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz? ifadelerini kullandı.

TARIMA ELVERİŞLİ TOPRAKLAR

GELECEĞİN HEDEFİ

21. yüzyılın su ve enerji savaşlarına sahne olacak gibi karamsar tahminlere eklenen son küresel senaryonun gıda savaşları olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, ?Gıda savaşı tarım, tarım ise toprak savaşları demektir. Artık, özellikle tarıma elverişli topraklar, geleceğin gözde hedeflerini teşkil etmektedir. Tarımın en önemli girdilerinden biri olan ve de biri diğerinden ayrı düşünülemeyen iki unsurundan biri toprak ise, diğeri sudur. Bu iki hayati kaynağı, en uygun koşullarda ve  en optimum şekilde kullanmak zorundayız. Su kaynaklarını ve havzalarımızı potansiyel olarak, kirlilikten ve yok olmaktan korumak, bir disipline tabi tutmak için elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz. Su kanunu çalışmalarının da hızlandırılarak, yasal alt yapının güçlendirilmesi, önümüzdeki sürecin önemli kazanımlarından birisi olacaktır. Bu sürece katkı ve destek verecek tüm milletvekillerimize yürütme adına şimdiden teşekkür ediyorum? diye konuştu.

?ORMANLARI KORUMAK

ASLİ GÖREVİMİZ?

Ormanlık alanları koruma ve geliştirmenin en asli görevleri arasında yer aldığını belirten Bakan Pakdemirli, ?Bakanlık olarak, son yıllarda orman alanlarımızı korumak ve geliştirmek için birçok önemli çalışmayı da uygulamaya koyduk.  Birçok tarımsal ürünün anavatanı olan ülkemizde, tarım ve hayvancılık sektörünü geliştirerek üretimi artırmak,  üreticinin emeğini korumak, vatandaşlarımızın gıda güvenliğini teminat altına almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tarımsal üretim, toprak, su kaynakları ve orman alanlarımızın korunmasından sulamaya, su ürünlerinden kurumsallaşmaya kadar her alanda,  hizmet kalitemizi artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz? açıklamasında bulundu.

4,3 MİLYAR FİDAN

TOPRAKLA BULUŞTU

Ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 29´unu oluşturan orman alanların toplamının 22,6 milyon hektar olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, ?Son 17 yılda, orman varlığımız, 1,9 milyon hektar artırılmıştır. Önümüzdeki dönemde ülkemizin ihtiyaçlarını, ülkemizin kaynaklarından karşılama hedefiyle, endüstriyel plantasyon çalışmalarını başlatacağız. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2003 - 2018 yılları arasında, 5,2 milyar hektar alanda çalışma yapılarak,  4,3 milyar adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Bakanlık olarak, ?Daha Yeşil Bir Türkiye İçin´ sloganıyla, 11 Kasım, saat 11.11´de, 81 ilde yapacağımız etkinlik ile  11 milyon fidanı toprakla buluşturacağız? şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

?Bakanlık olarak, tarım ve orman konularında, geleceğimize yön verecek politikalar belirleyerek, gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Bu minvalde; makro ve mikro düzeyde doğru ve güvenilir veriler temin ederek,  tohumdan sofraya uzanan tüm zinciri tam olarak kayıt altına alıyoruz. Tarım arazilerinin korunmasını, etkin kullanımını ve yönetimini sağlıyoruz. Sulama alanlarının genişletilmesine yönelik yatırımları önceliklendirilerek sürdürüyoruz.  Gıda güvenliğini teminen, etkin stok yönetimi, arz zincirinde kayıpların azaltılması, israfın önlenmesi, piyasaların düzenlenmesine ilişkin tedbirlerimizi bir bir alıyoruz. Hayvancılığı geliştirecek,  bitkisel üretim arzı ve güvenilirliğini artıracak çalışmalarımıza öncelik veriyoruz. Tarımsal üretimde, yerli ırk ve tohum alanında, biyolojik çeşitliliğimizi koruyor ve sürdürülebilir hale getirilmesini sağlıyoruz. Tarım ürünlerinin pazarlanmasında, dağıtım zincirindeki aracıların sayısının azaltılması,  tüketicinin makul fiyatlardan ürüne erişimi,  üretici ile tüketici arasında  doğrudan bağlantı kurulması yönünde kooperatiflerin ve üretici birliklerinin sistemde etkin olarak yer almasını sağlayacağız. Bu tedbirler, ülke tarımımızın geleceğine yön verecek,  gücümüze güç ve ürünümüze verimlilik katacaktır.  Ayrıca, politikalarımızın ve çalışmalarımızın altlığını oluşturacaktır. Gıda, tarım, orman ve su alanlarında,  üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak,  Türkiye´yi bölgesinde lider, dünyada küresel aktör haline getirmek için  güçlü adımlarla ve kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Bu vesileyle düzenlenen, Orta Anadolu Ekonomik Forumu´nun sektörümüze ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.?

Bakan Pakdemirli´nin konuşmasının ardından Gazeteci-Yazar Şeref Oğuz´un moderatörlüğünde Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın,  Dimes Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ve Tarım Bakanlığı Eski Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları´nın söz aldığı dördüncü oturum gerçekleştirdi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER