Gündem

İZZEDDİN KEYKAVUS DUALARLA ANILDI

İZZEDDİN KEYKAVUS DUALARLA ANILDI

İZZEDDİN KEYKAVUS DUALARLA ANILDI
08-01-2020 07:00

Uğur YİĞİT

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programına Vali Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Programda; Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Kaya,  Selçuklu Sultanı 1.İzzeddin Keykavus hakkında bilgi verdi. Vali Salih Ayhan sultanı rahmetle andıklarını belirterek, ?Selçuklu Sultanı 1.İzzeddin Keykavus sağlam bir iradeye sahip zeki bir devlet adamı idi. Kanunları adaletle tatbik eder, hiç kimsenin hakkına tecavüz etmezdi. Onun devrinde adalet, emniyet, bolluk ve refah vardı. Takip ettiği politika ile ülkesini dünyaya ve denizlere açan sahil ve limanlara kavuşturmuştu. Yaptığı anlaşmalarla ticaretin gelişmesini sağlamış, Haçlıların İstanbul´u işgaliyle ortaya çıkan durumdan çok iyi istifade etmiş, gerçekleştirdiği fetihlerle devletin nüfuz ve kudretini komşuları üzerinde hissettirmişti? dedi.

Sultanın iyi bir eğitim aldığını dile getiren Vali Ayhan, ?Diğer Selçuklu Hükümdarları gibi o da iyi bir eğitim görmüş, engin ve yüksek bir kültüre sahip olmuş, o da babası gibi Farsça şiirler yazmıştır. Âlim ve şairleri himaye etmiş, onlara daima saygı göstermiştir? ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise Anadolu coğrafyasının İslamlaşması ve Türkleşmesinde 1.İzzeddin Keykavus´un önemli bir görev ifa ettiğini vurguladı.

Anma programının ardından Sivas Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Şemsi Sivas-i İl Halk Kütüphanesi´nde hüsnü hat, tezhip, kat-ı ve kalem içi sergisinin açılışı gerçekleştirildi.  Ölümünün 800. yılında, Selçuklu Sultanı 1.İzzeddin Keykavus´un anısına düzenlenen sergi hakkında bilgi alan Vali Ayhan, emeği geçen sanatçılara teşekkür etti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER