Gündem

Kadınlar Çevrimiçi Şiddete Maruz Kalıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde “Çevrimiçi Dünyada Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet” konulu konferans düzenlendi.  Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Funda Evcili dünya genelinde kadınların çevrimiçi şiddete maruz kalma ihtimalinin erkeklere oranla 27 kat daha fazla olduğunu belirterek, “Türkiye’de ise kadınlar cinsiyetlerinden ve fiziksel görünümlerinden ötürü çevrimiçi şiddete uğramakta, yüzde 51’i dijital ortamlarda yazılı, sesli veya

Kadınlar Çevrimiçi  Şiddete Maruz Kalıyor
04-01-2024 11:58
SİVAS

İlknur ÖZDEMİR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Kulübü tarafından düzenlenen konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Funda Evcili, “Çevrimiçi şiddet, genellikle cezasız kalan, yaygın ve sistematik bir insan hakları ihlali aynı zamanda küresel bir sorundur. Gerçek dünyada yaşanan diğer şiddet türlerinden ayrı ve bağımsız bir olgu da değildir. Bu şiddet türünün en büyük mağduru kadınlar ve kız çocuklarıdır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı yoluyla işlenen, desteklenen veya ağırlaştırılan, kadına yalnızca bir kadın olduğu için yöneltilen kasıtlı ve saldırgan eylemler (tehdit, taciz, şantaj ve ötekileştirici söylemler gibi.) kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli çevrimiçi şiddet olarak tanımlanmaktadır. Bugün dünya genelinde kadınların çevrimiçi şiddete maruz kalma ihtimali erkeklere oranla 27 kat daha fazladır. Türkiye’de ise kadınlar cinsiyetlerinden ve fiziksel görünümlerinden ötürü çevrimiçi şiddete uğramakta, yüzde 51’i dijital ortamlarda yazılı, sesli veya görüntülü taciz mesajları almakta, yüzde 46’sı çevrimiçi ısrarlı takibe uğramaktadır. Kadına yönelik çevrimiçi şiddet, ev içi şiddet, eş / yakın partner / flört şiddetini kapsayan çevrimdışı şiddetin devamı niteliğindedir. Temelinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığının yattığı bu şiddet türünün en büyük tehlikesi, kadının dijital dünyadan çekilmesine neden olmasıdır. Dijital dünya yalnızca sosyal ilişki kurma ve iletişimi sağlamak amacıyla kullanılmamaktadır. İnternet erişimi ve dijital mecralar, kadının iş dünyasına katılımını ve istihdam olanaklarından yararlanmasını, bilgiye erişimini ve öğrenme süreçlerinin devamlılığını, yaratıcılığın teşvikini, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunmayı / paylaşmayı, kamu hizmetlerinden ve dijital sağlık hizmetlerinden yararlanmayı da sağlar. Dolayısıyla çevrimiçi şiddet, kadının dijital dünyanın sağladığı fırsatları kaçırmasına yol açar. Bu nedenle çevrimiçi şiddetin özellikle kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddet düzleminde ele alınması ve üzerine politika geliştirilmesinin önemine inanıyorum.” dedi.

 

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER