Uğur YİĞİT
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında Vali Salih Ayhan, “Hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, bizleri eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati esirgemeyen, ailenin temel taşı olan kadınlarımız; tarihimizin en eski dönemlerinden günümüze kadar toplumsal hayatımızın ve millet–devlet yapımızın odağında yer almıştır. Kültür ve inanç yapımızda medeniyetimiz her zaman kadınlarımıza ayrı bir yer ve değer vermiştir. Peygamber Efendimiz “Cennet Anaların Ayakları Altındadır” hadisi ile toplum nezdinde kadınlarımızın önemine işaret etmiştir. Her alanda yaptıkları çalışmalarla çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, kültürel değerlerine bağlı, ahlaklı bireyler, daha güçlü nesiller yetiştirmek için gayret eden kadınlarımız için Şems-i Tebrizi Hazretleri de "Kadın; bilmeyene 'nefs', bilene 'nefes'tir." demiştir. Tarihi süreçte de kadınlarımız üzerlerine düşen vazifeden daha fazlasını yerine getirmiştir. Cumhuriyete giden yolda gerek cephede gerek cephe gerisinde aktif görev üstlenen kadınlarımız, Sivas’ta 9 Aralık 1919 tarihinde kurdukları Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti ile birlik ve beraberlik örneği göstermişlerdir. Dönemin Valisi Reşit Paşa’nın eşi Melek Reşit Hanım’ın başkanlığında Sivaslı kadınların bir araya gelmesiyle oluşan Cemiyet, Milli Mücadele döneminin tek resmi kadın cemiyetidir. 4 Eylül Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapan ilimizde, bu dönemde kadınlar pasif kalmamış, erkeklerle birlikte kurtuluşa giden zorlu yolda görev almış, azim ve kararlılıkla hareket ederek zafere doğru önemli çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Düşman işgalleri üzerine itilaf devletleri ve İstanbul Hükümetine karşı zaman zaman protesto mesajları yayımlayan, milli orduya para ve mal yardımı kampanyaları yapan, Milli Mücadele için Anadolu’ya geçenlere kutlama mesajları gönderen bu cemiyet, toplantı yaptıkları Numune Mektebi’nde dikiş atölyesi kurmuş, cepheye askeri kıyafet dikmiştir. İşte bu nedenle Sivas, kadınlarının vatanseverliği ve yiğitliğiyle de tarihte eşsiz bir yere sahiptir.” dedi.
“Ülkemizin kurtuluşunda ve medeniyetimizin gelişmesinde büyük bir paya sahip olan kadınlarımız için Atatürk, “Dünyada hiç bir milletin kadını, Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim’ diyemez!” ifadelerini kullanmıştır.” diyen Ayhan şunları kaydetti:
“Modern Türkiye’nin kurulmasında önemli bir misyon üstlenen kadınlarımızın çağdaş ve demokratik değerlerin hayata geçirilmesi ve yeni yetişen nesillere ulaştırılmasındaki önemi oldukça büyüktür. Hemen hemen her sektörde başarıları ile gurur duyduğumuz kadınlarımızın eğitimli, açık fikirli, düşünen, sorgulayan, üretime ve yönetime aktif bir şekilde katılan bireyler olmaları ülkemizin aydınlık geleceği açısından son derece önemlidir. Ülkemizde son yıllarda kadın hak ve özgürlükleri konusunda gelinen aşamada sevindiricidir. Kadına yönelik şiddete karşı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Eş veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları katalog suç düzenlemesine dâhil edilecek. Kadına yönelik saldırılarda somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranış indirime tabi olmayacak. Fiziksel veya iletişim araçlarıyla yapılan ısrarlı takip eylemlerinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar uygulanacak, bu suç için tutuklama kararı da verilebilecek. Nikâhlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçu cezalarının alt sınırı 9 aya çıkartılacak. Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve eziyet gibi suçların cezası arttırılacak” şeklinde açıklama yaparak, Türk toplumunda kadınlarımıza karşı işlenen suçların cezasının karşılıksız kalmayacağını gözler önüne sermiştir.”
AİLE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan kadın kooperatifleri projesinin ilimiz genelinde hayata geçirildiğini ifade eden Ayhan, “İl merkezi ve tüm ilçelerimizde başlatılan çalışma ile üreten, sosyal hayata kazanım sağlayan ve sağlıklı nesillerin yetişmesi için gayret gösteren kadınlarımız, yoğun bir emek ile aile bütçesine de büyük katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda il merkezinde açılışı kısa süre sonra yapılacak olan üreten kadınlar akademisi de örnek teşkil edecek merkezi Tarihi Gani Özdoğan Konağı’nda arı gibi çalışmalar yürütmektedir. Merkezde eğitim başta olmak üzere online akademi, danışmanlık ve pazarlama çalışmaları ile kadın üreticilerinin emeklerinin karşılığını alması sağlanmaktadır.” diye konuştu.
39 ÇİFT BOŞANMAKTAN VAZGEÇİRİLDİ
Sağlıklı aile yapısının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Sivas Valiliği bünyesinde açılan Aile Eğitim Merkezinin 2020 yılından bu yana önemli hizmetlere imza attığını ifade eden Ayhan, ”2021 yılında 1904 görüşme yapan aile danışmanlarımız boşanmak üzere gelen 44 çifttin 39’unun boşanmaktan vazgeçtiğini de kayıtlarına işlemiştir. Kadınlarımız için 2022 yılında ise 700 Fikir 700 Proje kapsamında 50’den fazla proje il genelinde uygulanmaya konulmuştur. Birbirinden değerli bu projeler arasında meslek edindirmeden kadın istihdamına, kültürel ve sanatsal etkinliklerden şiddetten korunmaya yönelik birçok konu yer almaktadır. Başta eğitim, sağlık, iş gücüne katılım, siyasette yer alma gibi daha birçok güç, çalışma, azim, irade ve özgüven sergileyen kadınlarımıza her zaman destek verip, şiddetin yerinin sevgiye bırakılması için güç birliği ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim