Sağlık

Kahvaltı Yapmadan Okula Gidilmemeli

Diyetisyen Cansu Arslan, okul çağı çocuklarında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, büyüme ve gelişimin yanında okul başarısında etkili olduğunu belirtti. Kahvaltı yapmadan okula gidilmemesi gerektiğini ifade eden Arslan, “Çocuklarımıza, gençlerimize protein içeriği yüksek, tok tutan, derslerde odaklanmayı sağlayan besinlere yer vererek kahvaltılar hazırlamalıyız” dedi.

Kahvaltı Yapmadan Okula Gidilmemeli
16-09-2023 09:10
SİVAS

Neslihan KOÇ

Diyetisyen Cansu Arslan yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler verdi. Çocukların sabah okula kahvaltısız gönderilmemesi gerektiğine dikkat çeken Arslan, ‘’Kahvaltı yapılmalı. Büyüme-gelişme döneminde yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile başlayan öğrencilerimizin okul başarı oranının daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalara dayanarak söylüyoruz ve burada yeterli ve dengeli kahvaltı ne demek onun üzerinde durmalıyız.  Kısaca bu kavram kişilerin ihtiyacı olan besinden, ihtiyacı olan miktarda, doğru zamanda tüketmesi demektir.  Yani poğaça-hazır meyve suyu iyi bir tercih değil. Çocuklarımıza-gençlerimize protein içeriği yüksek, tok tutan, derslerde odaklanmayı sağlayan besinlere yer vererek kahvaltılar hazırlamalıyız. Ya da özellikle gençlerimiz için hızlı pratik süt-muz, tost-taze sıkım meyve suyu tercih edilebilir. Yetişemezsek okula da götürülebilir. Elbette anne-baba olarak kahvaltıda rol model olmak da önemli dedi.

Beslenme çantasında kızartmalar, yumurta gibi koku yapabilecek besinler tercih edilmemesine vurgu yapan diyetisyen Arslan,’’ Peynirli sandviçler, ev yapımı kekler yanına meyve, süt ile tercih edilebilir. Su eklenmelidir. Kesici alet kullanmaya ihtiyaç olmayacak şekilde her şey pratik hazırlanmalıdır. Neler koymamamız gerekli kısmı da bizim için önemli. Kızartmalar, yumurta gibi koku yapabilecek besinler tercih edilmemelidir. Soluk borusuna kaçma riski yüksek kuruyemişler de çok tercih edilmemelidir ‘’ diye konuştu.

Beslenme ilkelerine dikkat dilmezse obezitenin artacağını belirten Arslan, “Çocukluk çağı obezitesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Obezitenin artması demek geleceğimizin tehdit altında olması demek çünkü obezite sadece vücutta yağ oranının artması demek değil. Obezite kan şekeri bozuklukları, kalp hastalıkları, konsantrasyon bozuklukları, astım, uyku apnesi gibi sorunları da beraberinde getiriyor . Tüm bu sorunlarla çocuklarımız çok küçük yaşta tanışıyor bir de genetik yatkınlıkları varsa bu tanışma daha da hızlı oluyor. Kolesterol, kan şekeri seviyesi oldukça yüksek olarak polikliniğe gelen çocuk sayımız artıyor.  Ya da tam tersi iştah problemi olan çocuklarımızın sayısı da artıyor. Her iki durumda da geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza, gençlerimize beslenmede yol gösterici olmamız gerekiyor ’’ şeklinde konuştu.

sivas son dakika  sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER