Gündem

KALE’NİN ALTINDAN SARAY ÇIKABİLİR (VİDEO)

KALE’NİN ALTINDAN SARAY ÇIKABİLİR (VİDEO)

KALE’NİN ALTINDAN SARAY ÇIKABİLİR (VİDEO)
05-03-2021 07:00

Yüksel MENEKŞE

Tarihi dokuyu gün yüzüne çıkararak şehrin turizmini geliştirmek amacıyla Sivas Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Kale Projesi’nde kazı çalışmalarında, 2 yılda 42 bin parça tarihi eser çıkartıldı. Eserlerin Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarının ve mimari yapıların gün yüzüne çıktığı Kale Projesi’nde ilk etabın yüzde 90’ı tamamlandı. Kazıdan çıkan eserleri inceleyen Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, SCÜ Rektörü Alim Yıldız ve beraberindeki heyet buluntular hakkında bilgi verdi. Rektör Alim Yıldız Kale kalıntıları altında Selçuklu sarayı olabileceği bulgularına ulaşıldığını belirterek, “Burada bulunan parçalar Selçuklu tarihi açısından önemli parçalar. Üç Selçuklu sarayından ilkinin Sivas'ta olabileceği yönünde de bilgiler, kanıtlar çıkıyor. Bu da tarihi açıdan önemli bir bilgi. Yapılan incelemeler sonucu netlik kazanacak” ifadelerini kullandı.   

Alanda incelemelerde bulunan Başkan Hilmi Bilgin ve SCÜ Rektörü Alım Yıldız, Sivas'ın eski mahalle kültürünü tekrar canlandıracak olan projeyi yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Kazı alanından çıkartılan parçalar ve tarihi eserler ise Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Laboratuvarı’nda özenle temizlenerek bir araya getiriliyor. Kazı ekibini ziyaret ederek laboratuvar çalışmalarını inceleyen Başkan Bilgin; 42 bin parça Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserin bulunduğunu söyledi.

Çalışmaları değerlendiren Başkan Bilgin, “Yıllardır Sivas kamuoyunu meşgul eden ve konuşulan Kale Projesi’nin ilk etap çalışmalarında yüzde 90 seviyelerine ulaşmış bulunmaktayız. Çalışmalarımızda önemli yol katettiğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapımı devam eden proje içerisinde; el sanatları çarşısı, bedestenler, butik oteller ve hamam bulunuyor. Konak mimarisi şeklinde inşa edilecek olan yapılarla bir Sivas mahallesi oluşturulacak proje, şehrin turizmine büyük katkı sağlayacak. Proje kapsamında 83 adet günübirlik yapı, 19 adet sosyo-kültürel tesis olmak üzere toplamda 102 adet bina inşa edilecek. Toplamda 37 bin metrekare alana sahip projenin, 13 bin 500 metrekaresi inşaat alanı olurken 24 bin metrekarelik kısmı ise yeşil alan olacak. Proje kapsamında başka bir alana taşınarak yıkım işlemi tamamlanan Selçuk Ortaokulu’nun bulunduğu bölge ise üstü yeşil alan, altı 2 katlı kapalı otopark olarak düzenlenecek” dedi.

“İĞNEYLE KUYU KAZILIYOR"

Bilgin, “Olması muhtemel tarihi kalıntılar göz önünde tutularak alanda adeta iğne ile kuyu kazılıyor. Özellikle hava koşulları uygun olduğu sürece hocalarımız öncülüğünde kazı çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor. Burada Cumhuriyet Üniversitemizin, Müze Müdürlüğümüzün ve Kültür Müdürlüğümüzün ortak çalışmasıyla hareket ederek süreci hızlandırdık. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında bu eseri ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Sivas'ımızın tarihi bir şehir olduğu herkesin malumu. Bugün burada yapılan kazılarda da Sivas tarihinin çok çok eskilere dayandığı ortaya çıkıyor. 42 bine yakın Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen eserler çıkardık ve bu parçaların incelemeleri devam ediyor. Şehrimizin tarihini gün yüzüne çıkarmak için bu projenin ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış oldu. Ayrıca buradan çıkan tarihi eserler Kale Projesi kapsamında hayata geçireceğimiz Kale Müze Evinde sergilenecek. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“SELÇUKLU SARAYI SİVAS'TA OLABİLİR”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ise “Üniversiteler bulunduğu şehirle ilgili çalışma yapması gereken kurumlardır. Şehrin kültürünü, tarihini ortaya çıkarmak için çalışmalar yıllardır yapılıyor. Erdal Hocam da bu işlerin başında yıllardır emeğini esirgemiyor. Burada bulunan parçalar Selçuklu tarihi açısından önemli parçalar. İnşallah kazı devam ettiği müddetçe bunları daha iyi göreceğiz. Üç Selçuklu sarayından ilkinin Sivas'ta olabileceği yönünde de bilgiler, kanıtlar çıkıyor. Bu da tarihi açıdan önemli bir bilgi. Yapılan incelemeler sonucu netlik kazanacak. Ben bu projeyi hayata geçiren Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin’e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Bilgin’e Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Eminoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca da eşlik etti.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER