Uğur YİĞİT
Anadolu Aslanı olarak bilinen Kangal köpekleri Sivas´ın soğuk coğrafyasında yetişiyor. Dişi Kangal köpekleri sonbahar ve ilkbahar döneminde yılda 2 kez yavru dünyaya getiriyor. Kangal köpeğinin gebeliğinin başlamasıyla birlikte anne olacak olan dişi kangal köpeğinin beslenmesine dikkat ediliyor. Meraküm Mevkii´nde bulunan Kangal Köpeği çiftliğinde de ilkbahar dönemi 10 dişi kangal köpeği 35 yavru dünyaya getirdi. 2 ay süren gebeliğin ardından doğan yavrular anne karnından itibaren özenle besleniyor. İlk 50 gün annenin bakımını üstlendiği kangal köpeklere daha sonra çeşitli proteinli gıdalar ve mamalar da veriliyor. Kangal köpeği sahibi olmak isteyenler ise 1 yıl bekliyor.
Uzman Kangal Köpeği Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, “"Biliyorsunuz, bahar ayı tüm canlıların dirilişi ve doğuşudur. Dolayısıyla kangalda kangal minik yavrularının da doğumları başladı. Biz annelerin beslenmelerine dikkat ediyoruz. Bunların 2 ay laktoz dönemleri var. 63 günden sonrada bunların doğumları başlıyor. Minik kangallar dünyaya gözlerini açmaya başlıyor. Dikkat etmemiz husus bir hafta boyu çok sıkı tutuyoruz anneyi yavruları çünkü daha yavruların kıpırdama dönemidir. Yani çok güçlü olmadığı bir dönemdir. Bunlar güçlenene kadar anne hevesiyle altlarına alır bacağının altına alır. Annenin altında kalabilirler, bunları korumak ve yaşatmak için biz anneyle mücadeleyi birlikte gösteriyoruz.” dedi.
ANNENİN ÇOK İYİ BESLENMESİ LAZIM
Anne köpeğin çok iyi beslenmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, “Bu yavru sayısına göredir. Yavru sayısı fazlaysa süt gereksinimi fazla olur. Dolayısıyla bunu telafi edebilmek için annenin çok iyi vitaminle profesyonel mamalarla beslenmesi gerekiyor. Eğer bunu siz yapmazsanız anneyi minarelden kalsiyumdan bir takım elementlerden yoksunlaştırırsınız bu yavruya da yansır. Yavrunun zafiyeti ortaya çıkmaya başlar anneyle birlikte. İlk evvel haşereler devreye gireceği için anneyi önce insektif grubundan keneden haşerelerden arındırmamız lazım. Çünkü yavruya da bu haşereler yansıyabilir. Bu önemli bir çalışma olacak daha sonra yavru büyüdükçe 1.5 ay içerisinde yavrunun artık yeme toleransları başlayacak. Onun için bizim alternatif gıdalarımız var. Yoğurtla proteinle süt desteğiyle ve profesyonel mamalarıyla artık yavrulara başlarız. Bu başlayan geçişlerin içerisinde yavrular bir yabancıyla çok temasa girmemesi kanaatindeyiz. Gelen konuklarımıza çok fazla göstermemeye itina ediyoruz. Bu sefer sosyalleşen yavru annenin bağlarından kopar. Daha çok dışarıyla güdümlü arayış içerisinde girer. Bu arayışı engellemek için bizim yavruları gelen konuklardan uzak tutmamız lazım. Bu önemli bir konu anne doğadaki tüm canlılar. yetmeyen bir gıdayı evladına aktarmak ister yetersiz gördüğü için hemen profesyonel mamayı veririz.” diye konuştu.
Editor : Haberpanelim