Hatice KOYUNCU YİĞİT
Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Gökçe, MR-TRUS Füzyon Biyopsisi´ne dair detaylı bilgiler verdi.Prostat bezi dokusunda gelişen prostat kanseri, günümüzde erkeklerde en sık rastlanan kanser türleri arasında yer alıyor. Son yıllarda kanser tedavisindeki gelişmeler, prostat kanserinde de erken tanının önemini artırdı. Prostat kanserinin tanısında PSA (Prostat Spesifik Antijen) yüksekliğinin yanı sıra geleneksel olarak TRUS (Transrektal Ultrason) yardımıyla prostatın muhtelif yerlerinden alınan biyopsiler değerlendiriliyor. Rastgele yerlerden alınan biyopsilerin küçük odakları gözden kaçırma ihtimaline karşı geliştirilen MR-US Füzyon Biyopsisi, ileri teknoloji cihaz ve yazılımlarla gerçekleştiriliyor.
Hedefe Yönelik Biyopsi Yöntemi: MR-US Füzyon
Kanser tanısındaki güncel yöntemler, milimetrik kanser odaklarını erken yakalamayı hedefliyor. Erken tanı sayesinde uygun tedavi ile tam iyileşme sağlanabiliyor. Bu amaçla geliştirilen MR-US Füzyon Biyopsisi, prostat biyopsisinde kanser şüphesi olan odakları milimetrik bir hassasiyetle tespit ediyor.
Dünya çapında kullanımı sıklıkla artan MR-US Füzyon Biyopsisi, ileri teknolojik cihazlar ve yazılımlar ile prostatta kanser şüphesi olan patolojik odakları saptamayı kolaylaştırıyor. Bu yöntem geleneksel yönteme kıyasla şu avantajları sunuyor:
- Normalde saptanamayacak odaklardan milimetrik hassasiyetle biyopsi alınmasına imkan veriyor.
- Tekrarlayan biyopsi ihtimalini azaltıyor.
- Erken tanı koyma oranını artırıyor.
MR-US Füzyon Biyopsisi´nde prostata ait Manyetik Rezonans (MR) görüntüleri özel bir yazılım programı ile işlenerek gerçek zamanlı TRUS görüntüleriyle birleştiriliyor. Gelişmiş MR teknolojisi prostat dokusundan daha iyi görüntüler alınmasını sağlıyor, dolayısıyla şüpheli odaklar daha kesin bir hassasiyetle saptanabiliyor. Daha sonra Prostat MR-TRUS Füzyon aletinden elde edilen görüntüler 3 boyutlu hale çevriliyor. Hem MR´dan hem de TRUS´tan alınan görüntüler üst üste getiriliyor ve füzyon sağlanıyor. Robotik bir kola bağlı biyopsi iğnesi, navigasyon özelliği ile yönlendirilerek hedefe yönelik olarak patolojik odaklardan biyopsi alınmasına olanak sağlıyor. Biyopsi sonucunda kanser odakları saptanmışsa bulgulara göre tedavi yaklaşımına karar veriliyor.
MR-US Füzyon Biyopsisi ile Erken Tanı Kolaylaşıyor
Akıllı biyopsi olarak da tanımlanan füzyon biyopsisi hem MR hem de TRUS yöntemlerinin üstün taraflarını birleştirerek prostat kanserinde erken tanıya olanak sağlıyor ve geleneksel yöntemlerle %70-75´ler civarında olan tanı başarı oranını %95´lere çıkarıyor. Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Gökçe, MR-US Füzyon Biyopsisi´nin en önemli avantajının hedefe yönelik biyopsi alınmasına olanak sağlaması olduğunu belirtiyor. Bu sayede alınan parça sayısı az oluyor, bu da enfeksiyona bağlı komplikasyon olasılığını azaltıyor. Üstelik yöntem, hastane yatışı gerektirmeden tamamlanabiliyor.
Prostat kanserinde erken ve kesin tanıyı mümkün kılan MR-US Füzyon yöntemi hakkında daha fazla bilgi almak için Medicana´nın uzman kadrosundan randevu alabilirsiniz.
Editor : Haberpanelim