Gündem

KARACA; VAKIF KÜLTÜRÜNÜ ANLATTI

KARACA; VAKIF KÜLTÜRÜNÜ ANLATTI

KARACA; VAKIF KÜLTÜRÜNÜ ANLATTI
21-03-2019 07:45

Nurettin ÇUKURYURT

Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Kültür Kulübü tarafından ?Sivas´ta Vakıf Kültürü ve Restorasyon Çalışmaları´ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, ?İlk vakıf eseri Kâbe´dir. İnsanoğlunun kaybolmayan bir duygusu vardır; anılmaktır? dedi.

Mimarlık Fakültesi Teknik Resim Stüdyosu´nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Can Bülent Karakoç, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Genel Sekreter Yardımcısı Alper Duran, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Can Bülent Karakoç, ?Vakıflar Bölge Müdürümüz Cemal Karaca Bey´in tecrübelerinden faydalanmak için toplandık. Tecrübeden kastım; Sivas´taki kültür varlıkları üzerine araştırma, restorasyon çalışmaları üzerine bir takım tecrübelerini Mimarlık Fakültesi öğrencilerine kazandırmaktır? dedi.

İLK VAKIF

ESERİ KÂBE´DİR

Programa konuşmacı olarak katılan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, vakfın ne anlama geldiğini anlatarak ?Şöyle baktığımız zaman ilk vakıf eseri Kâbe´dir. İnsanoğlunun kaybolmayan bir duygusu vardır; anılmaktır. Erzurum Pasinler´de ilk defa resmî bir evkaf bir belge bulundu, 1048 yılında not düşülmüş. Bundan sonra bizim miladımız o olmuştur. Vakıflar Genel Müdürlüğü onu baz almıştır? ifadelerini kullandı.

Bölge Müdürü Karaca ayrıca şehrimizde bulunan Gökmedrese, Şifaiye, Buruciye, Kongre Müzesi, Kale Cami vb. eserlerde yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER