Aydın DELİKTAŞ
Sivas'ta son günlerde yağan kuvvetli sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Kangal, Zara, Gürün ve Gemerek ilçelerinde ve köylerinde etkili olan tarım arazileri büyük zarar gördü, yağışlar sonrası su baskınları oluştu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ilçelere bağlı köylerde yer yer metrekareye 34.5 kg yağış düştü. Etkili olan dolu ve kuvvetli sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Şiddetli yağışlar neticesinde su baskınları nedeniyle oluşan sel tarım arazilerinde büyük kayıplara neden oldu. Tarımsal üretim yapılan tüm köylerde binlerce dekar tarım alanı ve ekinler büyük zarar gördü.
KARASU BÖLGEYİ İNCELEDİ
CHP PM Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, il ve ilçe yöneticileriyle birlikte Kangal ilçesinde selden zarar gören alanlara giderek üreticileri dinledi. Selden zarar gören alanları inceleyen Karasu, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Sivas’ta etkili olan sağanak yağışın sele neden olmasıyla Kangal, Zara, Şarkışla, Gürün, Suşehri ve Gemerek ilçelerinde tarım arazileri zarar gördü ve iş yerlerini su bastı. CHP PM Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yağışın etkili olduğu yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi ve üreticilerin zararlarının karşılanması için kanun teklifi verdi. Selden zarar gören bölgelerin Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi ve üreticilerin borçlarının 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesini amacıyla TBMM’ye kanun teklifi veren Karasu, “Sosyal devlet ilkesi gereği olarak vatandaşın, beklenmeyen zarar ve hasarlar karşısında desteklemek ve yeniden üretim yapabilecek duruma getirilmesi için teklifin gereği yerine getirilmelidir” dedi.
TEKLİF NE GETİRİYOR
Karasu’nun hazırladığı kanun teklifinde Sivas’ın üretim yapılan bölgelerinin Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiği belirtilirken, devlet tarafından karşılanacak zararlarda ürünlerin Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartının da aranmaması gerektiği vurgulandı. Kanun teklifinin gerekçesinde, haziran ayı boyunca etkisini gösteren yağışlar nedeniyle, ekili tarım arazilerinde halk dilinde yaprak leke hastalığı olarak da bilinen “septoria” hastalığının da tane kaybına neden olduğu için üreticilere verdiği zarara da dikkat çekildi. Gerekçede, “Ülkemizde, tarımın stratejik olarak görülmemesi ve tarım politikalarında yapılan ciddi hatalar, girdi fiyatlarındaki yaşanan olağanüstü artışlar, desteklerin yetersiz kalması üreticilerimizi zor durumda bırakmış, ülkemizi de tarımda dışa bağımlı bir konuma mahkum etmiştir. Çiftçi ve üreticilerimiz, zaten zor koşullar altında ayakta durmaya çalışırken, yaşanan olumsuz hava koşulları ve buna bağlı olarak gelişen doğal afetlerin yol açtığı zararlar da çiftçimizin üzerine de yüklenmiştir. Çiftçilerimizin maddi ve manevi zararı büyüktür” ifadeleri yer aldı.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ