Sağlık

KENE KONFERANSI

KENE KONFERANSI

KENE KONFERANSI
09-05-2018 07:35

 

 

Gökhan KARA /

Cumhuriyet Üniversitesi´nde düzenlenen ve halk arasında ?Kene ısırması? olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı ateşiyle ilgili konferansta konuşan Prof. Dr. Nazif Elaldı, ?Bu hastalığın tedavisi çok çetrefillidir, bugün özgür bir tedavi yöntemi de yoktur?dedi.

Rektörlük Konferans Salonu´nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Tıp Fakültesi Dâhilîi Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif Elaldı, KKKA (Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi) Hastalığı virüsü taşıyıcısı olan kenelere karşı korunma tedbirleri ve hastalık belirtileri hakkında bilgi verildi

Prof. Dr. Elaldı,  halk arasında ?Kene? olarak bilenen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ilk olarak 1999 yılında görülmeye başladığını belirterek, ?Kırım- Kongo Ateşi bir viral kanama ateşidir. Daha doğrusu viral hemorajik ateşidir. Bu viral hemoroit ateşin ortak özelliği ateşle seyretmeleridir. Yani 38 derecenin üzerinde ateş olması ile birlikte kanamanın olması. Bu kanamalar herhangi bir yerde olabilir, ağızdan kanamalar, deriden kanamalar olabilir. Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalarının yaklaşık yüzde 15-20´sinde bu kanamalar var, yüzde 80´ininde kanama görülmüyor.? dedi.

Endemik bölgede yaşayanlarla ziyaretçiler, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları ve hasta yakınlarının risk altında bulunduğunu belirten Prof. Elaldı, Kene vakalarının Türkiye´de ilk kez 2002´de görülmeye başladığını hatırlattı.

TEDAVİSİ ÇETREFİLLİ

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi tedavisi çetrefilli olduğunu belirten Prof. Dr. Nazif Elaldı, ?Özgür tedavisi bugün yok. Esas tedavi, destek tedavisi, ribavirin tedavisi, bağışık serum tedavisi, gelecekte tedavi? Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden nasıl korunalım? Sağlık kuruluşlarında korunma, kırsal kesimde korunma, özgül korunma, ilaç profilaksisi, aşı (Vaksinoprofilaksi) korunmalardır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi´nin geleceği ise; Dünya Sağlık Örgütü´nün acil önlem alınması gereken hastalıklar listesinde. Ülkemizde daha uzun seneler süreceğe benziyor, Avrupa, hastalığın kendi ülkelerine yayılmasından korkuyor.?dedi.

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER