Sağlık

?KESİKLERİ CİDDİYE ALIN?

?KESİKLERİ CİDDİYE ALIN?

?KESİKLERİ CİDDİYE ALIN?
30-08-2017 07:55

Erhan CEYLAN/

Kurban bayramına sayılı günler kala kurban kesimi sırasında meydana gelebilecek yaralanmalara kaşı uyarıda bulanan Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, kurban keserken dikkat edilmesi gereken konular hakkında basın açıklaması yaptı.

?KESİKLER CİDDEYE ALINMALI?

Kurban kesimleri sırasında el yaralanmaları ve basit cilt yaralanmalarının yanı sıra ten don, sinir, kemik, damar, eklem yapılarına içeren komplike yaralanmaların da meydana gelebileceğini belirten Taş, kesimlerde organ kopmalarının dahi oluşabileceğini bildirdi.

Uzm. Dr. Taş, her kesiğin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, ?Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale ile temiz bezle kanama durdurulmalı, yabancı cisim batmış ise çıkarılmalıdır. Ciddi kanamalar olduğunda iki üç tane bez üst üste kullanılmalı, 10-15 dakika yaranın üzerine bastırılmalıdır. Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmaları gerekir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve ten don yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir. Ayrıca bazı yaralanmaların tedavisi için mikro cerrahi gerekebilir ve deneyimli, mikro cerrahi için gerekli alt yapının olduğu hastaneler tercih edilmelidir. Kas, sinir ve ten don yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon gereklidir ve fizik tedavi takibi ve uygulamaları, onarım sonrasında iyileşme sürecinde etkili ve fonksiyonlarının tekrar kazanılmasında gereklidir? dedi.

?YARALANMALARDA

ENFEKSİYON RİSKİ VAR?

Oluşabilecek kesiklerde enfeksiyon riski olduğunu ve ilk müdahalenin yanı sıra müdahalede bulunan kişinin el hijyeninin önemine dikkat çeken Taş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

?Yaralanmalar ve kesiklerin oluştuğu ortamın ve yaralanmanın kirli olduğu unutulmamalıdır. Yaranın enfeksiyon kapmaması için acil müdahalenin yanı sıra kullanılan malzemenin temiz olmasının önemli. Kesiğin öncelikle sabun ve su temizlenmesi gerekir ve hayvan tüyü, çıkarılabilecek kadar küçük yabancı madde varsa onların çıkarılması önemli. Ayrıca yaraya müdahale eden kişinin elinin de temiz ve mümkünse eldiven giymiş olmalı Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi birçok hastalığın kan yoluyla bulaştığının unutulmaması gerekir.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER