Gündem

Kıdem Tazminatı İçin Kritik Tarih Belli Oldu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda kritik bir tarih açıklandı. Yüksek tazminat almak isteyen çalışanların işten ayrılması gereken en doğru zaman belirlendi.

Kıdem Tazminatı İçin Kritik Tarih Belli Oldu
07-06-2024 14:28
SİVAS

Haber Merkezi

Temmuz ayı zammı öncesinde emeklilik şartlarını tamamlayan birçok çalışan, "Ne zaman emekli olsam daha yüksek maaş alırım?" sorusunu merak ediyor. Temmuz ayı sonrası emekli maaşlarında artış bekleniyor. Peki, yüksek maaş almak için emeklilik dilekçesi bu ay mı verilmeli, yoksa temmuz ayı mı beklenmeli?

2/7
Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu 2

Halihazırda çalışanlar emekli olmak için iş akdini sonlandırdıklarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Öte yandan bazı çalışanlar da belli şartlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Şu anda kıdem tazminatı tavanı ne kadar? Kıdem tazminatı temmuzdan sonra yükselecek mi? Emekli olmak isteyenler temmuz sonrasını beklerse daha yüksek tazminat alabilir mi?

3/7
Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu 3

Emekli maaşları, aylık bağlama oranlarına göre belirleniyor. Enflasyon ve büyümeden pay şeklinde veriliyor. Büyüme yüksekse, büyümeden daha fazla pay alınacağı için emekli maaşları daha yüksek belirlenebiliyor.

4/7
Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu 4

2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası işe girenler arasında farklılıklar oluşuyor. Bu ayrımın bir an önce kalkması gerektiğini belirten uzmanlar, temmuz sonrası emekli olanların daha fazla maaş alıp almayacağı konusunu değerlendiriyor.

5/7
Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu 5

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Memur maaş katsayısı artarsa, kıdem tazminatı tavanı da yükseliyor. Haziran ya da temmuz ayında dilekçe verdiklerinde emeklilerin maaşları değişmez. Burada sadece alacakları kıdem tazminatı temmuz ayı sonrası daha yüksek olacaktır.

6/7
Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu 6

Kıdem tazminatını alabilmek için bazı şartları karşılamak gerekiyor. İş kanununa göre, işçinin en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışması ve iş sözleşmesinin haklı bir nedenle veya işveren tarafından haksız bir nedenle feshedilmiş olması gerekiyor.

7/7
Kıdem tazminatı için kritik tarih belli oldu 7

Eğer çalışan kendi isteği ile 1 yıl dolduktan sonra işten çıkarsa kıdem tazminatı alamıyor. Ancak haksız bir nedenle sözleşmesi feshedildiyse kıdem tazminatı alabilir. Bu durumda en az 1 yıllık süre gerekmektedir. Bir kişi 10 yıl çalışırsa en yüksek olan tavandan hesaplandığında 350 bin TL alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER