Gündem

Kiracılar İçin Gözler Temmuz'a Çevrildi!

Temmuz ayına kısa bir süre kala ev sahipleri ve kiracılar, yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Yeni zam oranlarının, ev sahipleri ve kiracılar için yol gösterici olacağı duyuruldu. İşte tüm ayrıntılar...

Kiracılar İçin Gözler Temmuz'a Çevrildi!
02-06-2024 13:08
SİVAS
Neslihan KOÇ

Temmuz ayına yaklaşırken, ev sahipleri ve kiracılar, yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceğini merak ediyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sınırın kaldırılması gerektiğini savunarak, "Bir sebep göremiyorum, bu sınırın devam etmemesi gerektiğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu. TÜFE ortalaması üzerinden belirlenecek yeni zam oranları, ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir kılavuz olacak.

Kirada yeni dönem başlayacak! Gözler Temmuz ayına çevrildi 2

YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKIYOR MU?

Bakan Şimşek, yüzde 25 zam sınırının devam etmeyeceğini ve fiyatların piyasa koşullarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Temmuz ayı itibarıyla kira artışlarının TÜFE ortalamasına göre yapılacağını işaret etti.

Kirada yeni dönem başlayacak! Gözler Temmuz ayına çevrildi 3

TÜFE ORTALAMASI ESAS ALINACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "1 Temmuz itibarıyla uygulama kalkarsa, zam oranı TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek" dedi. Ayrıca kiracıların kira dönemi dolduğunda bu zammı yapabileceklerini de belirtti.

Kirada yeni dönem başlayacak! Gözler Temmuz ayına çevrildi 4

EV SAHİBİ İSTEDİĞİ ORANDA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Akdoğan'a TÜFE oranını az bulan ev sahiplerinin durumunu sorduklarında, "Yasal olarak kiracı TÜFE kadar zam yaparak kira artışını gerçekleştirdiğinde, ev sahibi farklı bir yasal uygulamaya başvuramaz" dedi. Böylece kiracılar, yasal sorumluluklarını yerine getirmiş olacaktır.

Kirada yeni dönem başlayacak! Gözler Temmuz ayına çevrildi 5

NİSAN AYI ENFLASYON VERİLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE, bir önceki aya göre yüzde 3,18 artış gösterdi ve on iki aylık ortalamalar bazında yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bu oran, kira artışlarında esas alınacaktır.

Kirada yeni dönem başlayacak! Gözler Temmuz ayına çevrildi 6

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI

Nisan ayı enflasyon verilerine göre, iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 59,64 olarak belirlendi. Mart ayında bu oran yüzde 57,50 iken, Şubat ayında yüzde 55,91 ve Ocak ayında yüzde 54,72 olarak tespit edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER