Sağlık

Kış Aylarının Gözdesi, Tüketirken Dikkat!

Diyetisyen Hilal Demirgil, ıspanak sebzesinin faydalarını anlatarak, bu besinin fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumu gibi hastalıklara sebep olabileceğini belirtip kan hastalarının dikkatli tüketmesi gerektiğini aktardı.

30-10-2023 10:22
SİVAS

Demet KARAKUŞ

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla hava sıcaklıkları düşmeye başladı.  Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklara da davetiye çıktı. Vatandaşlar hastalıklardan korunmak için çeşitli besinlere yöneldi. Sivas’ta kendi özel kliniğinde hizmet veren Diyetisyen Hilal Demirgil, C vitamini bakımından zengin olan ıspanak sebzesini anlattı. Demirgil, söz konusu besinin faydaları ve zararları hakkında önemli bilgiler vererek, kimlerin ıspanak tüketebileceğini kimlerin tüketemeyeceğini ve ıspanağın nasıl tüketilmesi gerektiğini söyledi.

BESİNİN İLAÇLA ZEHİR ARASINDA SADECE DOZ FARKI VAR

Diyetisyen Hilal Demirgil, besinleri çok tüketmenin zararlarından bahsederek, “Kış aylarında bağışıklık çok düştüğü için özellikle C vitamini içeren besinler tüketmemiz gerekiyor bunlardan bir tanesi de ıspanak. Ispanakta C vitaminiyle birlikte A,C,E,K vitaminleri de olduğu için potasyum demir vitaminleri de bulunduğu için bizim bağışıklık sistemimizde yüksek oranda destekliyor. Tabi ki besinleri çok tüketmek aşırı şekilde tüketmekte sağlıklı değildir çünkü bu besinin ilaçla zehir arasında sadece doz farkı var. Bu yüzden bir iki porsiyon olacak şekilde tüketmemiz yerinde olur bu cinsiyet kullanılan ilaçlar, hastalıklar kişinin günlük aktivitesine göre tabii ki değişiyor. Ispanağın aynı zamanda kas ve sinir sistemi üzerine olumlu etkileri var. Antioksidandan özelliğinden dolayı serbest radikal dediğimiz vücuttaki stresi arttıran maddeleri ortadan kaldırdığı için hastalıklara karşı büyük ölçüde önlem alabiliyoruz’’ dedi.

KAN PIHTILAŞMASINI ETKİLİYOR

Kan sulandırıcı kullanan kişilerin ıspanağı dikkatli tüketmesi gerektiğini belirten Demirgil, “Özellikle ısı veya bazı işlemler de ortada kalktığı için yok olduğu için biz çok fazla ısıya maruz bırakmak istemiyoruz ama mineraller ısıdan etkilenmediği için mineral etkisini görmek istiyorsak Magnezyum, Demir etkisini almak istiyorsak ısıyla birlikte pişirerek tüketebiliriz ama ben içerisinden C vitamini almak istiyorum diyorsak salatalara normal marulu nasıl katıyorsak çiğ hali bu şekilde koyarak tüketebiliriz. Özellikle K vitamini de çok yüksek olduğu için kan pıhtılaşmasını etkiliyor. Kan sulandırıcı kullanan kişilerin ıspanak tüketimi bir tık daha özen göstermesi gerek. Kalsiyumdan dolayı böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir bu yüzden tükettiğimizde ham miktarını tüketmemiz lazım, edemediysek su tüketimimizi arttırmamız gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

YOĞURTLA BİRLİKTE TÜKETİLMEMELİ

Diyetisyen Demirgil, ıspanağın yoğurtla birlikte tüketildiğinde demir etkisinin görülmeyeceğini söyleyerek sözlerini şöyle sonlandırdı; “Özellikle kan sulandırıcı kullanan hastalarımızın dikkatli tüketmesi gerek onun dışında C vitamini düşük demir eksikliği olan kişilerin ıspanağı düzenli olarak tüketmesi gerekiyor. Kış aylarında sık hastalanırım diyen kişilerinde yüksek oranda tüketmesi gerekiyor. Dediğim gibi bir besinin ilaçla zehir arasında doz farkı olduğu için çok faydalı diye aşırı şekilde tüketmememiz lazım. Bir de demir eksikliği olan kişilerin ıspanak tüketirken yoğurt kullanmaması gerekiyor çünkü yoğurtta bulunan kalsiyumla ıspanakta bulunan demir birbiriyle yarış haline giriyor ve her zaman kalsiyum kazandığı için yoğurtla birlikte tüketirsek demir etkisini göremeyiz demir etkisini görmek için ıspanağı sade halde tüketmemiz gerekir.’’

sivas son dakika   sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER