Sağlık

KONTAK SPOR YAPANLAR RİSK ALTINDA

KONTAK SPOR YAPANLAR RİSK ALTINDA

KONTAK SPOR YAPANLAR  RİSK ALTINDA
18-10-2017 07:36

Beste KURT/

Menisküs yırtılmalarının özellikle travma sonucu meydana geldiğini söyleyen Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sefa Atkı, menisküs yaralanmalarının genç-yaşlı, kadın-erkek, spor yapan ya da yapmayan herkesin karşısına çıkabileceğini vurguladı.

Menisküs yırtıkları ile ilgili bilgi veren Atkı, yaralanma nedenleri ve yırtık belirtileri hakkında yaptığı açıklamada menisküs yırtıklarının ameliyatsız da tedavi edilebileceğini söyledi.

Atkı, menisküsün tanısı, ameliyat süreci ve tedavi yöntemleriyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

?Kaval kemiğinin üstünde yer alan ?C? şeklindeki yapılara menisküs denir. Dizin iç ve dış kısmında yer alan hilal şeklindeki bu yapılar dize binen yükü emerek eklemin korunmasını amaçlar. Bu menisküsler bazı durumlarda yırtılabilir. Yırtılmalar özellikle travma sonucu meydana gelir. Kontak sporlarla uğraşan kişiler daha çok risk altında olsa da menisküs yaralanmaları genç-yaşlı, kadın-erkek, spor yapan-yapmayan herkesin karşısına çıkabilir.

YIRTILMALAR NASIL OLUŞUR?

Menisküs yırtığı yaşlı hastalarda çoğunlukla zamana bağlı yıpranmalarla görülür. Genelde parçalı yırtılmalardır. Buna bozulmuş eklem kıkırdağı da (diz kireçlenmesi) eşlik edebilir. Genç hastalarda ise travma sonrası (özellikle spor travması) menisküs yırtığı oluşabilir. Futbol gibi kontak sporlarda dizin aniden dönmesi sonucu menisküs yırtılabilir. Özellikle uzun süre çömelmeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı gerektiren meslekler menisküs yırtılması açısından risklidir. Sürekli temizlik yapan ev kadınları da bu nedenlerden dolayı menisküs sorunlarıyla karşılaşabilirler. Yaşlı kişilerde zamanla diz kireçlenmesi meydana gelir. Kireçlenme dizdeki kıkırdak yapıların bozulmasıdır. Bozulan kıkırdaklar yüzünden otururken veya kalkarken bile menisküsler yırtılabilir.

KOPMA SESİ DUYULABİLİR

Menisküs yırtığında ?tak? diye bir kopma sesi duyulabilir. Kopmayla birlikte şiddetli bir ağrı oluşur ve diz hızlıca şişer. Şişliğe sertlik eşlik edebilir. Hareketlerde güvensizlik olabilir, kilitlenme ve takılma hissi oluşabilir. Diz hareketleri kısıtlanır. Öncelikle doktorunuz hikayenizi dinleyerek sizi muayene eder. McMurray testi gibi özel teknikler sorunun anlaşılmasında yardımcı olur. Kesin tanı için MR´a başvurulur. Menisküs yırtıklarının tedavisi her zaman ameliyatla yapılmaz. Yırtığın tipine, boyutuna, yerine; hastanın yaşına, aktivite durumuna göre ameliyatlı ya da ameliyatsız yöntemle mi yapılacağı kararlaştırılır. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinin başında ise istirahat, bacaktaki yükü azaltmak için koltuk değneği kullanmak, buz uygulaması, elastik bandaj kullanmak, bacağı yüksekte tutmak, egzersiz ve ilaç tedavisi gelmektedir. Ameliyatla tedavi uygulanacak ise menisküs ameliyatı günümüzde artroskopi yöntemiyle yapılır. Artroskopi bir tür kapalı ameliyat yöntemidir. Yaklaşık yarım cm´lik küçük deliklerden kamera ve tedavi için yardımcı aletler sokulur. Kamera görüntüsü cerrahın karşısındaki monitöre aktarılarak bir yandan görüntüleme yapılıp diğer yandan tamir işlemi gerçekleştirilir. Bazı yırtıklar dikilirken bazıları temizlenir. Artroskopi yöntemi sayesinde ameliyat sonrası iyileşme süreci çok hızlıdır. Hastada büyük yaralar açılmadığı için daha hızlı iyileşme sağlanır ve daha az ağrı duyulur.?

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER