Yüksel MENEKŞE
Gıda fiyatlarının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 9 oranında arttığını ifade eden Sivas Orta Anadolu Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Serdar Dağlar, “Gıdada yıllık enflasyon yüzde 80’lere kadar çıktı. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış gelecek aylarda üç haneli oranlara yükselebilir. Kontrolsüz bir şekilde artan gıda fiyatları hem vatandaşı hem de yemek sektöründe hizmet veren işletmeleri zor durumda bırakıyor. Yaklaşık 2 yıldır devam eden pandemi süreci pek çok sektör durdurma noktasına getirdi. Ancak bizim gibi yemek sektöründe hizmet veren işletmeler vatandaşları mağdur etmemek adına tüm imkanları zorlayarak hizmet vermeye devam etti. Ancak artan gıda ve ham madde fiyatları bizlerinde belini büküyor.” dedi.
DİĞER SEKTÖRLERİ DE ETKİLEYECEKTİR
Gıda fiyatlarında yıllık olarak ortalama %51 artış gözlendiğinin altını çizen Dağlar, “Bu yılın Ocak ayında geçen yılın Ocak ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 76, et-balık fiyatlarında 71, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 73 oranında artış olduğu yapılan araştırmalarla ortada. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 80 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 96, sebze fiyatları ise yüzde 167 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 94 arttı. Artan fiyatların önüne geçilmezse yemek sektörü sıkıntıya girecek. Her sektör birbirine bağlı. Bugün yemek sektöründe yaşanacak olası bir sıkıntı tüm sektörleri etkileyecektir” şeklinde konuştu.
İSTİHDAMA CİDDİ ANLAMDA KATKI SAĞLIYORUZ
Yemek firmalarının hizmet sektörüne katkı sağlarken istihdama da destek olduğunu vurgulayan Dağlar, “Yemek şirketleri olarak kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra vatandaşlarımıza da hizmet ediyoruz. Yemek hizmetini sağlarken vatandaşlarımızın sağlığını da düşünüyoruz. Tüm bunlarla birlikte ülkemizde çalışma hayatına katkı sunuyor istihdam sağlıyoruz. Yaptığımız iş sadece yemek hizmeti olarak düşünülmemeli. Özellikle dünya genelinde yaşanan krize rağmen bir yandan hizmet veriyor bir yandan da insanımıza iş imkanı sağlayarak ülke ekonomisine destek oluyoruz. Yemek şirketlerinin sayısı ülke genelinde 4 bini aştı. Yıllık 6,5 milyar dolarlık iş hacmine sahip olan sektörümüz, 400 bin kişiye doğrudan 1,5 milyon kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlıyor. Yemek şirketlerinin zarar etmesi ya da kapanması halinde hem ülkemize sunduğumuz ekonomik destek gerileyecek hem de istihdama olan katkımız durma noktasına gelecektir” ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim