Eğitim

?KÖTÜ GİDİŞAT SORGULANMALI?

?KÖTÜ GİDİŞAT SORGULANMALI?

?KÖTÜ GİDİŞAT SORGULANMALI?
28-06-2019 07:46

Hayrullah AĞKAŞ

Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Halil İbrahim Temiz, 2018-2019 eğitim öğretim döneminin tamamlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, yılsonu değerlendirmesi yaptı. Temiz, LGS´deki düşüşün ve eğitimdeki kötü gidişatın sorgulanması gerektiğini belirtti.

Büyük emeklerin harcandığı ve idealist katkıların yapıldığı bir dönemin daha geride kaldığını belirten Şube Başkanı Temiz, ?Fedakârca çalışmalarından dolayı tüm eğitim çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz? dedi.

Okullardaki proje üretme faaliyetlerine yönelik abartılı çalışmaların ve içi boş projelerin bir kenara bırakılması gerektiğini belirten Temiz, eğitim çalışanlarının asli işlerine yoğunlaşmasının daha yararlı olacağını kaydetti.

Temiz, ?Proje üretme faaliyetleri esaslı bir çerçeveye oturtulmalı, farklı illerden alınıp Sivas´a uygulamaya çalışılan projeler değil, az ve öz özgün projeler uygulanmalı, her aklına esenin aklına estiği meseleyi proje olarak pazarlamasının önü alınmalıdır? diye konuştu.

Asli işleri aksatıp, tali işlere yoğunlaşarak eğitimde bir ilerleme kaydedilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Şube Başkanı Temiz, ?Bunun net örneğini ilimizde yaşadık. Bildiğimiz üzere Milli Eğitim Bakanlığı 1 Haziran´da yapılan liselere geçiş sistemi sınav sonuçları ve ?Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu?nu açıkladı. Raporda 2019 ortaöğretime geçiş sınavına giren öğrencilerin performansları masaya yatırılmalıdır. 2018 LGS´de 81 il arasında 38.sırada yer alan Sivas, 2019 LGS de niçin 21 sıra birden gerileyerek 59. sırada yer aldı. Son yıllarda eğitim alanında en fazla kamu yatırımı alan 1. İl Sivas olurken eğitim alanındaki ilimizdeki bu kötü gidişatın sorgulanması gerektiğine inanıyoruz? ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELİ

ÖĞRETMENLİK

KALDIRILMALIDIR

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması gerektiğini savunan Eğitim-Bir-Sen Başkanı Temiz, ?Öğretmen istihdamında sözleşmeli öğretmenliğin temel istihdam şekli olarak kabul edildiği algısını güçlendiren adımlar ve uygulamalar, büyük ve güçlü Türkiye iddiası ve hedefiyle bağdaştırılabilir değildir. Öğretmenlerin anayasal haklarını sınırlayan, aile bütünlüğünü bozan, eşleri birbirinden, çocukları da anne babalarından ayrı bırakan, öğretmeni eşi ile işi, sağlık ile işsizlik arasında tercihte bulunmaya zorlayan, öğretmenler odasında ayrımcılık oluşturan, öğretmenlik mesleğini ve öğretmenin itibarını zedeleyen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına derhal son verilmeli, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir? diye konuştu.

ŞİDDETE KARŞI

YASAL DÜZENLEME

Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının münferit eylemler olmaktan çıktığını ve yaygın bir toplumsal sorun hâline geldiğini ifade eden Başkan Temiz, ?Şiddet eylemlerinde, mevcut yasal düzenlemelerin bu fiillere karşı caydırıcı nitelikte ceza öngörmemesi ile şiddet uygulayan kişilerin bu eylemlerinin adli ve idari makamlarca önemsenmeyeceği ve ciddi bir ceza yaptırımıyla karşılaşmayacakları inancı önemli bir rol oynamaktadır. Bu itibarla eğitim çalışanlarına karşı eğitim-öğretim hizmetinin sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik önleyici ve koruyucu nitelikte cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir? ifadelerini kullandı.

?BELİRSİZLİKLER

GİDERİLMELİ?

2023 Eğitim Vizyonu Belgesi´ndeki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğine işaret eden Temiz, şunları kaydetti:

?Eğitim sistemimizde gerçekleştirilmesi düşünülen dönüşüm alanlarının tespiti ile bu dönüşümün kapsamını belirlemesi ve buna dair bir yol haritası ortaya koyması yönüyle, eğitim sisteminin günübirlik politika değişikliklerinden korunması, eğitimin aktörleri ve paydaşlarına bir gelecek vizyonu çizmesi, eğitim politikasının karar alma ve icra makamlarına politika ve program belirleme noktasında kılavuz olma imkânı sağlaması açısından önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Ancak Belge´de bazı belirsizlikler de mevcuttur. Öngörülen dönüşümlerin, eğitim çalışanlarının mevcut özlük haklarına ve çalışma şartlarına muhtemel etkileri de göz önünde bulundurularak bu alanda oluşabilecek olumsuzluklar giderilmelidir. Ekonomik beklentileri karşılayacak adımların, hazırlık ve tasarım sürecinde mutlak surette göz önünde bulundurulması gerekmektedir.?

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Temiz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

?Büyük bir özveriyle geleceğimize katkıda bulunan, çocuklarımızı hayata hazırlayan eğitim çalışanlarımıza, kendilerini yeni ideallere ve yeni hedeflere hazırlayacak iyi bir dinlenme dönemi diliyor; öğrencilerimize, kendilerini geliştirecek, kültür, sanat ve spor faaliyetleriyle donanımlarını artıracak güzel bir tatil dönemi geçirmelerini temenni ediyor, mezun olanlara yeni hayatlarında başarılar diliyor, eğitim yöneticilerinden ise bu dönemi eski sorunlardan kurtulma zamanı olarak değerlendirmesini bekliyoruz.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER