Ekonomi

Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, SGK sisteminin bankalara açılacağını ve kredi kartı limitlerinin, SGK'da görünen gerçek gelire göre düzenleneceğini öne sürdü. İşte tüm ayrıntılar...

Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek
09-09-2024 15:13
SİVAS

Haber Merkezi

Hükümet, enflasyonu ve kredi kartı harcamalarını kontrol altına almak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerini kullanarak yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu düzenlemenin ayrıntılarını duyurdu.

2/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 2

Karakaş, "SGK sistemini bankalara açarak, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha fazla veri kullanacağız. Bu değişiklik ile SGK'da görünen gerçek gelir düzeyine göre ayarlama yapacağız" şeklinde konuştu.

3/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 3

Merkez Bankası'nın uyguladığı yeni politikaların ardından enflasyon yükselmişken, yıllık bazda bazı düşüşler gözlemlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2024 Ağustos'ta yıllık enflasyon yüzde 51,97 seviyesine geriledi, ancak aylık bazda enflasyon artışı yüzde 2,47 olarak belirlendi.

4/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 4

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Nisan 2024 verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttı. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınanların sayısı ise yüzde 32,5 artış gösterdi. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınanların sayısı, yüzde 42,5'lik bir artışla 422 bin 650'den 602 bin 107'ye yükseldi.

5/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 5

Enflasyonun baz etkisiyle bir miktar gerilemesine rağmen, aylık bazda belirgin bir düşüş gözlemlenmediği belirtiliyor. Aynı zamanda, kredi kartlarıyla ilgili yasal takibe alınanların sayısı tarihi bir zirveye ulaştı.

6/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 6

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, yeni bir YouTube yayınında SGK'nın bankalarla iş birliği yaparak kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha fazla veri kullanacağını açıkladı.

Karakaş, konuşmasına şu şekilde başladı:

“2006 yılında yapılan reformlarla SSK’nın üzerine Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve diğer çeşitli sandıklar eklendi. Böylece ülkemizin en büyük kurumlarından biri olan SGK kuruldu. Bu reform sayesinde, müfettişlerin görüş ve önerileriyle birlikte SGK nezdinde ülkemizin en büyük Veri Ambarı Sistemi oluşturuldu. Bu sistem, ülkemizin en güvenilir sağlık, banka, işyeri, maaş ve gelir verilerini bilgi kirliliğinden arındırarak saklayan bir merkez haline geldi.”

7/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 7

Karakaş, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda işçi, memur ve diğer tüm çalışanlar ile emeklilerin güncel maaş durumlarının kredi kartı başvurularında gelir tespiti açısından bankalarla paylaşılmasının mümkün hale gelebileceğini belirtti. “Yeni sistemde SGK, emekli maaşları üzerinden kredi kartı limitlerini belirleyecek” dedi.

8/8
Uzmanından çok konuşulacak kulis! Kredi kartı limitleri sil baştan değişecek 8

Bu değişikliğin, bireylerin kredi kartı limitlerinin daha gerçekçi ve sürdürülebilir olmasını sağlayacağını vurgulayan Karakaş, işverenlerin çalışanların gerçek maaşlarını SGK’ya bildirmemesi durumunda sorunlar yaşanabileceğini ifade etti.

Karakaş, “Çalışanlar, işverenleriyle bu konuda daha fazla baskı yapacak” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER