Gündem

Kuru fasulyede Suşehri ve İspir arasında rekabet yaşanıyor

Kuru fasulyede Suşehri ve İspir arasında rekabet yaşanıyor

Kuru fasulyede Suşehri ve İspir arasında rekabet yaşanıyor
26-10-2022 07:00

Ä°spir kuru fasulyesi 31 Ocak 2011'de, SuÅŸehri kuru fasulyesi ise 10 Haziran 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.

SuÅŸehri'nde KösedaÄŸ'ın kaynak sularıyla 1600 rakım ve üzerinde yetiÅŸtirilen kuru fasulye, Ä°stanbul, Ankara ve Samsun baÅŸta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

Ä°lçede Çataloluk baÅŸta olmak üzere AÅŸağıakören ve Yukarıakören köylerinde yetiÅŸtirilen fasulye, lezzeti, uzun süre saklanabilmesi ve piÅŸirme süresinin kısalığıyla öne çıkıyor.

Ä°spir kuru fasulyesi ise ilçenin 60 mahallesinde yetiÅŸiyor. Erken piÅŸimi ve piÅŸince de kabuk atmasıyla öne çıkan fasulye, kolay sindirimi ve lezzetiyle tercih ediliyor.

Karadeniz ve DoÄŸu Anadolu bölgeleri baÅŸta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına satılan Ä°spir kuru fasulyesi, gurbetçiler aracılığıyla da Avrupa'ya götürülüyor.

SuÅŸehri Ziraat Odası BaÅŸkanı Yakup Özata, en güzeli fasulyenin Çataloluk bölgesinde yetiÅŸtiÄŸini belirtti.

Fasulyenin mayısta ekildiÄŸini ve eylülde hasadına baÅŸlandığını anlatan Özata, hasada kadar 3-4 kez çapalandığını, 7-8 defa da sulandığını söyledi.

Özata, ilçede yetiÅŸtirilen fasulyenin marka haline geldiÄŸini dile getirerek, "Fasulyemiz, yaklaşık 2 yıl dayanır. Buranın fasulyesi 20 dakikada piÅŸer. Çok lezzetli olur, yedikçe yemek istersiniz, ÅŸiÅŸkinlik yapmaz." dedi.

SuÅŸehri kuru fasulyesinin bu yaz coÄŸrafi iÅŸaretle tescillendiÄŸini hatırlatan Özata, bundan sonra daha çok üretim yapmak için çaba harcayacaklarını vurguladı.

Özata, Ä°spir fasulyesi ile rekabet halinde olduklarına deÄŸinerek, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°spir fasulyesini biz beÄŸenmeyiz, bunu da en iyi Karadeniz bilir. Karadeniz tarafına çok ürün veririz. Ä°spirliler, 'SuÅŸehri fasulyesi' diye bizim fasulyemizi satarlar, bu bir gerçek, bunu bizzat gördüm. Pazarda Ä°spir fasulyesine 'SuÅŸehri fasulyesi' diye yazmışlar. Yani kendi fasulyesine bizim adımızı veriyorlar. Bizimkiler ÅŸeker fasulye. Ä°spir fasulyesi de aynı ebatta. Kendi fasulyemizi bir görüÅŸte anlıyorum. Fasulyemiz küçük olur, çabuk piÅŸer, ÅŸiÅŸer, onların öyle deÄŸil serttir, geç piÅŸer."

Çataloluk köyünde yaÅŸayan ve 6 dönüm araziye SuÅŸehri fasulyesi eken çiftçi Mustafa Keskin ise "Fasulyeyi Türkiye geneline hemen hemen her yere gönderiyoruz. Özellikle Samsun, Ä°stanbul, Ankara'dan müÅŸterilerimiz var, çok da memnunlar. Alan ve çevresine ikram eden tekrar bir daha istiyor. Ä°spir fasulyesiyle lezzet olarak çok büyük fark var. Boyları hemen hemen birbirine yakın. PiÅŸme olarak bizimki biraz daha erken piÅŸer. Lezzetlidir, bizim kuru fasulyenin içine et koymaya gerek yok. Zaten tarladan çıkmadan sipariÅŸlerimizi alıyoruz, taleplere zor yetiÅŸiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Ahmet Keskin de bu yıl 2 dönüm araziye fasulye ektiÄŸini ve 500 kilogram ürün aldığını dile getirerek, "Bizim fasulyemiz daha güzel piÅŸiyor. Fasulyenin sipariÅŸlerini tarladan çıkarmadan istiyorlar." dedi.

Ä°spir Esnaf ve Sanatkarlar Odası BaÅŸkanı Süphan Åžahin FeyizoÄŸlu ise ünlü Ä°spir fasulyesini hem tanıtmak hem de pazar payını artırmak için çalıştaylar düzenlediklerini, bakliyat eleme ve paketleme fabrikası kurduklarını söyledi.

CoÄŸrafi iÅŸaret öncesi yaklaşık 40 ton fasulye üretildiÄŸini ifade eden FeyizoÄŸlu, "CoÄŸrafi iÅŸaret ve tanıtımlardan sonra üretimimiz yaklaşık 200 tona kadar yükseldi ve talep de fazlalaÅŸtı. Artık fasulyemiz, özellikle gurbetçiler yoluyla Avrupa'dan da isteniyor." dedi.

FeyizoÄŸlu, iç piyasa ve yurt dışından talep artınca vatandaÅŸların da üretimde istekli hale geldiÄŸini vurguladı.

Üretimin ilçe ekonomisine önemli katkı saÄŸladığını ifade eden FeyizoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°lçe ekonomimize yüzde 20-30 bir katkı saÄŸlanıyor. Dışarıda yaÅŸayan Ä°spirliler de ekilmeyen arazilerini ekmeye baÅŸladılar. Nereden baksan 60 mahallemizde bu fasulye yetiÅŸiyor. Yüksek kesim ve suyu soÄŸuk olan kesimlerde çok güzel de fasulyemiz oluyor. Ä°spir'in yarısı, bu iÅŸten katma deÄŸer olarak kendisine gelir saÄŸlıyor."

"Ä°spir fasulyesinin protein deÄŸeri çoktur." diyen FeyizoÄŸlu, "Ä°spir" denildiÄŸi zaman "Ä°spir fasulyesi"nin akla geldiÄŸini, bunda da hem fasulyenin lezzetinin hem de tanıtımların büyük katkısının olduÄŸunu belirtti.

FeyizoÄŸlu, Türkiye'nin her yerine satışı yapılan fasulyenin, daha çok Karadeniz ve DoÄŸu Anadolu bölgelerinden talep gördüÄŸünü kaydetti.

Esnaf Mustafa Güven de Ä°spir fasulyesinin çok ünlü olduÄŸunu belirterek, "Bu, daÄŸ fasulyesidir ve çok lezzetlidir. EÅŸi ve benzeri de yoktur." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER