Medya

Maddi Hasarlı Kazalarda Ne Yapılması Gerekiyor?

Maddi hasarlı kazalarda ne yapmalıyım sorusu özellikle araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir konudur. Birden fazla aracın çarpışması, devrilmesi veya takla atması sonucunda meydana gelen durumlara maddi hasarlı kaza denilir.

Maddi Hasarlı Kazalarda Ne Yapılması Gerekiyor?
04-10-2024 11:53
SİVAS

Maddi hasarlı kazalarda ne yapmalıyım sorusu özellikle araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir konudur. Birden fazla aracın çarpışması, devrilmesi veya takla atması sonucunda meydana gelen durumlara maddi hasarlı kaza denilir. Fakat bu kazalar sadece araçlarda oluşan zararları kapsadığı için insan yaralanmalarını ve ölümleri dışarda tutar. Kaza meydana geldikten sonra gerek sürücülerin gerekse de sigorta şirketlerinin izlemesi gereken adımlar vardır. Bu adımlar ise yasal süreçleri, muayene ve onarım faaliyetlerini, sigorta işlemlerini kapsar.


Maddi Hasarlı Kazalarda İzlenmesi Gereken Adımlar
Trafik kazaları, olaya karışan herkes için travmatik sonuçlar doğurabilir. Bu durumda öncelikle aracın trafikte tehlike oluşturmaması adına mümkünse güvenli bir yere çekilmesi önerilir. Arabanın çalışmıyor olması hayati öneme sahiptir. Araç sahibinde ve araç içindeki yolcularda yaralanmaların olup olmadığı kontrol edilmelidir ve ardından şu adımlar izlenmelidir:
●    Güvenliğin Sağlanması: Meydana gelen kazanın ardından sürücüler sakinliğini koruyarak güvenli bir bölgeye geçmelidir. Kaza yapan araçlar çalışacak ve tehlike oluşturmayacak durumdaysa yolun kapanmaması adına kenara çekilmelidir. Acil durum levhaları kullanılarak da diğer sürücüler dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdır.
●    Kaza Tespit Tutanağı: Kazanın detaylarını, taraflarını ve varsa tanıklarını içerir. Formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak önemlidir. Her iki tarafında imzalaması gereken bu tutanak daha sonrasında sigorta taleplerinde kullanılacak önemli bir belgedir. 
●    Polis Raporu: Ciddi bir hasar ve yaralanma söz konusuysa polis çağırmak gerekebilir. Polis raporunun önemi, kazanın resmi olarak belgelendiğini göstermesidir. 
●    Hasar Tespiti: Kaza sonrasında araçtaki hasarın doğru değerlendirilmesi önemlidir. Hasarın boyutunu belirlemek için mutlaka ekspertiz raporu alınmalıdır. Bu rapor, sigorta sürecinde kullanılıp hasarın tam olarak ne kadar olduğunu gösterecektir. 

Maddi Hasarlı Kazalarda Sigortanın Önemi
Maddi hasarlı kazalar, araçta meydana gelen hasarla sonuçlanır. Bu süreçte sigorta işlemlerinin doğru yönetilmesi önemlidir. Bu durum hem araçtaki hasarın giderilmesini hem de sigorta şirketiyle iletişimi gerektirir. 
Aracın kaza yapma veya kazaya karışma ihtimallerini göz önünde tutarak gerekli sigortaların yapılması, oluşabilecek maddi sorunlar adına gereklidir. Araç sigortası, sürücülerin karşılaşabileceği riskler karşısında finansal koruma sağlayan bir güvencedir. Oluşan hasar sadece araçları değil aynı zamanda mülklere, altyapılara da verilebilir. Bu tür olası durumlarda sigorta, oluşan onarım ve tazminat masraflarını karşılayarak araç sahibini ciddi bir finansal yükten kurtarmış olur. Özellikle büyük çaplı kazalarda, meydana çıkan masraflar ciddi oranda artabilir. Araç sigortası bu maliyet ve masrafların karşılanmasını sigorta şirketi ile sağlar. 

Trafik Sigortası
Trafik sigortası, kaza durumunda üçüncü şahısların karşılaşacakları maddi zararların karşılanmasını sağlayan sigortadır. Sürücü ve içindeki yolcuları kapsamamakla beraber yalnızca karşı tarafa ve hasar gören mülkleri kapsayan bir hizmet içerir. Örneğin, bir araç sahibi seyir halindeki diğer bir araca çarptığında trafik sigortası çarpan aracın değil kazaya uğrayan aracın zararlarını karşılar. Bununla birlikte üçüncü kişilerin yararlanmadan dolayı oluşan hastane ve tedavi masraflarını da sigorta kapsamına alınır.


Kasko Sigortası
Kasko sigortası, araç sahiplerini olası trafik kazalarından, doğal afetlerden ve diğer çeşitli zararlardan oluşabilecek maddi hasarlara karşı koruma sağlayan bir sigortadır. Bir nevi trafik sigortasının daha kapsamlı hali de denilebilir. 
Aracın başka bir araçla çarpışması veya devrilmesi; deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler, hırsızlık ve yangın gibi olası durumları kapsayan geniş bir sigorta türüdür. Araç sahibine nefret besleyen kişilerin araç üzerinde yaptıkları kasıtlı zararlar da kasko sigortasına dahildir. Fakat sigortanın kapsamadığı durumlar da mevcuttur: Bunlar; kasıtlı hasar, yetersiz bakım, yarış, drift, test sürüşü gibi yüksek riskli faaliyetlerdir. Bu durumda kasko sigortası oluşabilecek zarar ve kayıpları karşılamaz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER